Obchodníci přijímají elektronickou evidenci tržeb s rozpaky. Čeho se nejvíce obávají?

Elektronická evidence tržeb bude zavedena pro obchodníky v druhé vlně. Pokud půjde vše dle plánu, jde o začátek března 2017. Většina, konkrétně 76 % z nich, se toho ale obává. Jde především o pořízení technického zařízení a internetového připojení potřebného pro EET, čas a práci navíc. Největší strach mají malé obchody (92 %) na méně frekventovaných místech.

Ilustrační fotografie
reklama

Z dotázaných majitelů obchodů má 76 % obavy ze zavedení EET. Dle jejich názoru bude mít tato povinnost negativní dopad na jejich podnikání. „Část z nich (6 %) to vnímá jako konec jejich byznysu. Jedná se o malé obchody, které jsou na méně frekventovaných místech, pro které pořízení technického zařízení představuje příliš velké náklady. S velkou nedůvěrou se na EET koukají také obchodníci, kteří nemají velké zkušenosti s technologiemi a počítači obecně,“ říká Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet (www.shoptet.cz).

Právě nutnost pořízení nového zařízení a využívání neznámé technologie, představuje pro 42 % dotázaných největší zátěží. Dalších 26 % pak vnímá EET jako ztrátu času a 19 % jako práci navíc. Tyto tři argumenty v praxi znamenají další náklady. Navíc téměř 10 % se obává možnosti zneužití osobních dat.

„Průzkum nám potvrdil, že vetší obchody se neobávají technické stránky věci. Většinou již nějaký systém mají, jen jej budou muset nahradit jiným. Pro ty menší je to naopak hlavní argument, proč se k EET stavějí vesměs negativně,“ komentuje Miroslav Uďan a dodává: „Technologie by práci měly zrychlit a zjednodušit. Pokladní systémy umí už spoustu věcí a mnohé jsou připraveny na EET.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky