Ministerstvo poskytne 200 milionů na zlepšení služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny

MPSV dlouhodobě usiluje o snížení počtu dětí odebíraných z rodin. Výzva vypsaná v rámci Operačního programu Zaměstnanost má zlepšit služby prevence právě pro ohrožené děti a jejich rodiny. Dvě stě milionů korun bude možné čerpat na přeměnu pobytových služeb ve služby ambulantní, krizové a respitní nebo na rozvoj středisek výchovné péče.

Ilustrační fotografie
reklama

„Chceme podpořit ta zařízeni, která se již nyní snaží posouvat své služby do terénu a pracovat s rodinami a ohroženými dětmi ještě před tím, než je nezbytné umístění dítěte do pobytového ústavního zařízení. Takové příklady již nyní v praxi nacházíme,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Umožníme jednotlivým zařízením reagovat na pokračující trend snižování počtu dětí v ústavní péči a využít personální a materiální kapacity k poskytování služeb dětem a rodinám v jejich přirozeném prostředí,“ dodala.

Potřeby ohrožených rodin jsou různorodé, proto je nutné jim zajistit pomoc za spolupráce odborníků z více oborů, organizací nebo úřadů. Výzva tak bude zaměřena i na podporu právě takové provázané spolupráce, stejně jako na zavádění nových, moderních metod práce s rodinami a dětmi.

O finanční podporu ve výzvě č. 065 „Podpora ohrožených dětí a rodin a procesů v sociálně-právní ochraně dětí“ mohou požádat obce, organizace zřizované kraji nebo obcemi, školská zařízení pro výkon ústavní výchovy, dětské domovy pro děti do 3 let nebo zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc či např. neziskové organizace.

Žádosti je možné předkládat od 2. května 2016 do 29. července 2016 prostřednictvím monitorovacího systému MS2014+. Další informace k výzvě najdete na stránkách Evropského sociálního fondu (ESF) pod záložkou Výzvy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky