EU příliš diktuje svým členským státům, přiznal předseda Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přiznal, že Evropská unie ztrácí mezi Evropany na atraktivitě. A podle Junckera za to může bruselská byrokracie, která se příliš vměšuje do záležitostí národních států i do životů jednotlivých Evropanů.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

S šokujícím přiznáním přišel nejvýznamnější úředník Evropské unie na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Na jeho názor na budoucnost společného evropského projektu se jej ptali britští poslanci. Právě Británii čeká 23. června klíčové referendum, které rozhodne o tom, zda země zůstane v Evropské unii. Průzkumy veřejného mínění naznačují velmi těsný výsledek.

"Nejsme slepí," odpověděl Junker na otázku britského poslance Nigela Evanse, jestli vnímá rostoucí euroskepticismus napříč Evropou. "Posloucháme ty, kteří své názory vyjadřují. Máte pravdu, když říkáte, že evropský projekt ztrácí na atraktivitě," citoval Junckera britský list Daily Mail.

"A co by měla udělat Evropská komise? Měla by dělat méně. Myslím, že jedním z důvodů, proč se evropští občané od Evropské unie odvracejí, je, že příliš zasahujeme do jejich soukromých životů. A také příliš zasahujeme do záležitostí, o kterých by měly rozhodovat a legislativu přijímat členské státy," přiznal bývalý lucemburský premiér a dnes předseda Evropské komise.

"Evropa by měla dávat přednost národním řešením na úkor řešení evropských. Je pravdou, že nejsme moc populární, když lobbujeme za Evropu, když zdůrazňujeme, že je potřeba upřednostnit Evropskou unii," řekl Juncker.

Podle Junckera je ale důležité zůstat jednotní, aby Evropská unie byla nadále ve světě respektovaná. Předseda Evropské komise také zdůraznil, že Evropané postupně představují stále menší část světové populace. Zatímco před sto lety to bylo 20 %, na začátku tohoto století už jen 11 % a na konci století to budou už jen 4 %. Kvůli tomu Evropa ztrácí ekonomický vliv.

"Chceme, aby ve světě byla silná a vlivná Evropa, která bude prosazovat evropské hodnoty," vyjádřil Junker svojí představu.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky