Spáchali jste přestupek? Stát vám zaplatí advokáta ke komisi

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán přišel s převratným návrhem. Chce, aby stát platil lidem právníky i u přestupkových komisí. Návrh však vyvolal vlnu odporu. Podle některých politiků je diskriminační, nárok by na něj totiž měli pouze ti, jejichž příjem nepřesáhne 10 230 korun.

Robert Pelikán
reklama

Ministr spravedlnosti plánuje zavést právní služby zdarma pro lidi, kteří jsou ve finanční tísni. Lidem, kteří musí měsíčně vyjít s nižší částkou, než je trojnásobek životního minima, tedy s méně jak 10 230 korunami, by stát hradil až dvouhodinové jednání s advokátem.

"Takto bude mít nárok na dvě hodiny ročně - po půl hodinách. Takže maximálně čtyři takové konzultace," vysvětlil Robert Pelikán. Dodnes museli lidé s nižším příjmem spoléhat na různé občanské právní poradny nebo na Českou advokátní komoru, právník pak poskytl 15minutovou bezplatnou konzultaci.

Někteří politici však označují návrh za diskriminační. "Pokud poruší zákon, tak má pro ně platit stejná pravidla a ne někoho privilegovat tím, že mu ještě ke všemu budeme platit advokáty," prohlásila místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Další se ptají, kdo bude právní pomoc poskytovat. "Otázkou je, kdo by to měl dělat. Už spousta neziskovek pomáhá takto bezplatným právním servisem," uvedl Pavel Bělobrádek. "Vylučuje advokátní koncipienty, takže myslím, že takto koncipovaná právní pomoc není schopna naplnit ta očekávání," doplnil Jiří Dienstbier.

To vše už je však v ministerském návrhu obsaženo. Stát by advokátům platil 150 korun za každou započatou půlhodinu, maximálně tedy 600 korun za setkání.

"Advokáti to v dnešní době dělají zadarmo. Ta odměna, která by jim podle věcného záměru ministerstva spravedlnosti náležela je také pouze symbolická," sdělila mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Advokátní komora nepředpokládá, že by ze strany advokátů nebyl o tuto službu zájem. Jak by výběr konkrétního advokáta probíhal, ještě neví. Podle ministra spravedlnosti to jeho resort a tedy potažmo i daňové poplatníky vyjde na několik desítek milionů ročně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky