Po brexitu také swexit? Švédská důvěra v EU prudce klesla

Podle nově zveřejněného průzkumu švédské veřejnoprávní televize SVT došlo v zemi k velkému poklesu počtu Švédů, kteří souhlasí s členstvím země v Evropské unii. Průzkum provedla agentura TNS SIFO.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Agentura TNS SIFO ve Švédsku oslovila vzorek 1142 lidí ve věku mezi 18 a 79 s otázkou „Co si myslíte obecně o členství Švédska v EU?"

Aktuálně považuje členství v EU za „dobrá nápad" jen 39 procent Švédů, na podzim 2015 to přitom bylo o 20 procent více. Naopak procent se domnívá, že zůstat v EU je „špatný nápad". Zbytek dotazovaných uvedl, že si není jistý.

Podle odborníků je tento prudký propad zřejmě způsoben pokračující uprchlickou krizí. „Lidé poslouchají veřejné zástupce. Ve Švédsku teď zaznívá ostrá kritika směrem k EU na téma, co unie dělá a nedělá v otázce uprchlické krize," cituje server The Local Görana von Sydowa, politologa a výzkumného pracovníka švédského Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Švédský sociálně demokratický premiér Stefan Löfven loni opakovaně žádal další státy EU, aby poskytly azyl uprchlíkům, kteří se už nachází ve Švédsku, kam v roce 2015 přišel rekordní počet lidí prchajících před válkou a konflikty.

Když si však země uprchlíky dobrovolně nevzali, napsal napsal dopis Evropské komise s žádostí, aby byla část uprchlíků přicházejících do této severské země distribuována do dalších zemí osmadvacítky. Tento nápad byl nicméně smeten ze stolu jako součást vypořádání dohodnutého v březnu mezi EU a Tureckem.

Země od té doby obnovila kontroly na hranicích a zavedla přísnější pravidla k udělování pobytu. Tamní samospráva také uvedla, že není v jejich silách zajistit ubytování všem, kteří přijdou. Od té doby však podle oficiálních údajů počet migrantů proudících do země klesl z 10 tisíc za týden na asi 500 až 600 týdně.

Servere The Local podotýká, že výsledky průzkumu jsou podobné tomu, co naznačují průzkumy veřejného mínění ve Velké Británii. Tam se blíží referendum o možném odchodu země z Unie. Podle nově zveřejněných čísle má 40 procent Britů v plánu hlasovat pro setrvání, 39 je naopak proti. Zbytek tvoří nerozhodnutí voliči.

Témata: Švédsko | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky