dTest: Ústně sjednaný úvěr bude bez trestu, navrhují poslanci

Poslanecká sněmovna projednává nový zákon o spotřebitelském úvěru a pozměňovací návrhy ruší přísné sankce za to, když smlouva nebude písemná. V návrhu zákona navíc nejsou dobře vymezené úvěry na rekonstrukce a úprava tak straní úvěrům ze stavebního spoření.

Ilustrační fotografie
reklama

Nová právní úprava přináší řadu pozitivních změn a posílí boj s lichvářskými úvěry, v průběhu projednávání se ale objevují pozměňovací návrhy, které spotřebitelům nepomohou. „Rozpočtový výbor například navrhl zrušení sankce, pokud by smlouva nebyla sjednána písemně. Návrh ministerstva financí počítal s tím, že jiná než písemná smlouva sice bude platná, ale úročená repo sazbou České národní banky,“ říká Miloš Borovička, právní poradce časopisu dTest, a dodává: „Díky takové sankci by si nikdo moc nedovolil sjednávat úvěr bez písemné smlouvy, protože by to bylo pro lichváře nevýhodné. Teď hrozí, že spotřebitelé budou ve značné nevýhodě. V případě sporu by museli dokazovat, co bylo obsahem smlouvy, což je bez jejího písemného vyhotovení velmi obtížné. Nezbývá tedy než doufat, že tento pozměňovací návrh nebude přijat.“

I přes mnohá upozornění dTestu a dalších subjektů, které se spotřebitelskými úvěry zabývají, zákon stále špatně vymezuje úvěry na rekonstrukce. Evropské předpisy říkají, že není-li půjčka na rekonstrukci stavby zajištěná nemovitostí, má být v režimu spotřebitelského úvěru s možností půjčku kdykoliv předčasně splatit. Současný návrh ji však vede ve stejné kategorii jako hypotéky, kde možnost spotřebitele vyvázat se je značně omezena. 

„Máme z toho pocit, že zákon jde na ruku stavebním spořitelnám a úvěrům ze stavebního spoření, ze kterých mají spotřebitelé už dnes problém se vyvázat,“ říká Miloš Borovička a dodává: „Poslancům jsme rozeslali návrh, jak by měl být zákon změněn, aby byla zajištěna odpovídající ochrana spotřebitele. Změna je to jednoduchá a doufáme, že náš návrh bude některým z poslanců načten. Samotný zákon podporujeme. Žádný zákon nevyřeší všechny problémy sám o sobě, ale bude-li orgány dozoru a soudy správně uchopen, část nemravných či predátorských úvěrů vymýtí,“ říká Borovička.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky