Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve smlouvě k hotelu v ÚVN se objevila podezřelá arbitrážní doložka za 130 milionů

Ve smlouvě k hotelu v ÚVN se objevila podezřelá arbitrážní doložka za 130 milionů

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Arbitrážní doložka obdobná jako v kauze Diag Human se objevila i ve smlouvě k předražené zakázce na hotel a ubytovnu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN). Aniž by se koplo do země, bude projekt v lepším případě stát 130 milionů. Informace přineslo pondělní vydání Hospodářských novin (HN).

"Je tam v zásadě stejný dodatek jako u Diag Human," potvrdil HN Radek Šnábl, poradce ministra financí pro arbitrážní řízení. "Od téhle kauzy jsme standardně proti rozhodčímu dodatku. Vůbec nechápu, jak to mohlo na vládě projít," dodal. Smlouvu na první velký projekt PPP - zakázku, již platí soukromé firmy a stát ji pak desítky let splácí - předložil exministr obrany Martin Barták (ODS) a schválila ji úřednická vláda Jana Fischera. "Snažili jsme se zjistit, kdo konkrétně ten dodatek navrhl. Ale nepodařilo se nám to - nebyli nám to schopni říct ani právníci nemocnice, ani na ministerstvu obrany," dodává Šnábl.

Projekt, který by podle finálního návrhu stál veřejné rozpočty 6,4 miliardy, stopnul až současný ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Ovšem i dohoda, kterou uzavřel s vítězným konsorciem, vyvolala ostrou kritiku. Vondra se v ní totiž zavázal, že obrana zaplatí konsorciu vynaložené náklady 130 milionů. "Věrohodným způsobem neprokázali, proč nevyužili smluvní možnost odstoupit od smlouvy," stojí na adresu ministerstva v čerstvém nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministerstvo naproti tomu tvrdí, že nemělo jinou možnost: buď riskovat arbitráž, nebo uzavřít dohodu. "Vyřešili jsme to nejlépe, jak to za daných okolností šlo," říká generální sekretář Jan Vylíta.

Jenže HN při pátrání kolem zakázky narazily na dosud neznámou informaci, která celou záležitost staví do úplně jiného světla. Většinového podílníka v konsorciu, které mělo hotel postavit, zastupují podnikatelé, kteří Vondrovi radili ještě na ministerstvu pro evropské záležitosti.

Témata:  arbitráž

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.