Polovina lidí si najde práci do měsíce. Jak jste na tom vy?

Situace na pracovním trhu v ČR je v současné době velmi příznivá – nezaměstnanost klesá na rekordní hodnoty kolem 6 % a je jednou z nejnižších v Evropě. Jak ale vypadá situace z pohledu lidí, kteří shánějí práci? Údaje pracovního portálu Profesia.cz ukazují, že více než polovina lidí, kteří hledají práci, ji najde do jednoho měsíce. Práci nejčastěji hledají prostřednictvím pracovních portálů a na doporučení známých.

Ilustrační fotografie
reklama

„Hledání práce je stresující a naše zkušenosti z osobního kontaktu s uchazeči o práci říkají, že je velmi snadné v takovéto situaci podlehnout tlaku a ztratit víru ve své schopnosti, zejména pokud se nedaří najít nové zaměstnání již delší dobu,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Proto je potěšující zjištění, že v současné době se podle našeho průzkumu daří více než polovině lidí v Čechách najít práci do jednoho měsíce. Navíc výsledky z našich sesterských portálů dokazují, že na Slovensku je situace podobně příznivá.“

Nedávný průzkum, který proběhl kromě České republiky i na Slovensku a v Maďarsku (na portálech Platy.cz, Platy.sk a Fizetesek.hu) ukázal, že téměř polovina Čechů a Slováků najde práci do 1 měsíce, v Maďarsku je situace o něco horší. Do 3 měsíců získá práci další necelá třetina ve všech 3 zemích, víc než půl roku hledá zaměstnání 7 % Čechů, 10 % Slováků a 11 % Maďarů. Při hledání pracovního místa neuspěla ani po 6 měsících v Čechách a na Slovensku 3 % respondentů, v Maďarsku 10 %. Zajímavé je i srovnání toho, jakým způsobem lidé práci hledají: to se poměrně liší u různých příjmových skupin. Zatímco lidé s nízkým hrubým příjmem nejčastěji našli práci díky doporučení známého nebo příbuzného (39 %), u zaměstnanců s vyššími výdělky častěji pomohly pracovní portály (50 %). Překvapivě málo respondentů v obou příjmových skupinách uvedlo, že našli práci prostřednictvím sociální sítě (nižší - 8 %, vyšší - 5 %). Způsob hledání práce se liší i podle dosaženého vzdělání: zatímco lidé s vysokoškolským vzděláním využívají při hledání práce nejvíce pracovní portály, doporučení známého nebo příbuzného preferují v nejvyšší míře ti, kteří mají středoškolské vzdělání bez maturity.

Témata: práce | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky