Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nafta v EU v dubnu zdražovala. V Česku rostly ceny nadprůměrně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V Evropě se naplno projevil nárůst cen motorové nafty, který z burzy s malým zpožděním dorazil i na pumpy. Krom Malty, Lucemburska a Švédska se nafta v posledním měsíci zdražovala v celé EU.

Průměrné ceny motorové nafty v EU v dubnu meziměsíčně vzrostly o +2,3 % a o 67 haléřů na litr. Zdražovalo se v 25 z 28 států EU. V ČR byl ovšem růst cen nafty v uplynulém měsíci nadprůměrný. Za každý litr nafty si motoristé oproti březnu připlatí 85 haléřů. Průměrná cena na českých pumpách je nyní 25,93 Kč/l. Česko však stále má šestou nejlevnější naftu v EU. Dráž je u všech sousedů vyjma Polska, přestože tam nafta meziměsíčně zdražila nejvíce z celé EU.

Z celé EU ceny nejrychleji rostly v Polsku, a to o výrazných 6,3 %. Na pumpách tam nyní vídají cenovky, které jsou v přepočtu o 1,47 koruny za litr vyšší než před měsícem. „Zatímco Česká republika si v cenách nafty meziměsíčně uhájila 6. pozici, Polsko se z pozice trhu s nejnižší průměrnou cenou nafty v  EU propadlo až na 5. pozici. Pořád tam ale tankují o korunu levněji než my v Česku,“ popsal situaci Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která vydává pravidelný monitoring cen nafty v EU. V nelichotivém pořadí přitom následuje Slovensko, kde si řidiči musejí oproti březnu připlatit dokonce 1,56 koruny.

Česká republika je s růstem cen nafty o 85 haléřů za litr nad průměrem EU, který říká, že se v unii zdražovalo o 67 haléřů. Přesně taková je změna cen v Rakousku. „Ze všech sousedících států ceny rostly nejpomaleji v Německu (+1,2 % a +34 haléřů), které ale v tankování nafty zůstává nejdražší zemí, se kterou Česko sdílí hranice,“ dodal Duraković.

V Česku nyní v průměru v cenících pump svítí cifra 25,93 Kč/l. Ve všech sousedících státech vyjma Polska jsou tak ceny vyšší. Nejvyšší jsou v Německu, které je o 2 Kč/l nad českým průměrem. V Rakousku si řidiči musejí připlatit 63 haléřů/l a na Slovensku 1,39 Kč/l oproti ČR. Pro nejlevnější naftu v unii je nutné zamířit do Lucemburska, kde je o 2,48/l koruny levnější než v Česku. Na druhém místě je Bulharsko. Tam je cena nafty nižší o 2,26/l koruny.

O metodice srovnání cen nafty v EU

Evropské komisi data prostřednictvím Českého statistického úřadu reportuje každé pondělí 1 475 čerpacích stanic v ČR, tedy vzorek 40 % veškerých veřejně dostupných čerpacích stanic v ČR. Jde o vážené průměry (tedy zohledňující, jaké množství paliva bylo čerpáno na jednotlivých čerpacích stanicích za jeden rok). Axigon následně data zpracovává a komentuje.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.