Vepřové je nejlevnější v historii, zemědělci se bojí krachů

Výkupní ceny vepřového masa spadly na historické minimum. Čeští zemědělci jsou pod tlakem, jaký ještě nezažili. Jednotlivé státy v Evropě podle agrární komory zahájily tajnou dotační válku a Evropská unie v tomto případě vůbec neplní svou regulační funkci.

Vepřové maso, ilustrační fotografie
reklama

Situace je podle zemědělců už opravdu špatná. Nejen, že na chovu prasat prodělávají, ale české vepřové prý ani nikdo nechce.

Stačí se podívat na to, jak strmě letí výkupní ceny vepřového dolů. V roce 2014 dokázali naposledy zemědělci na mase vydělat. Kilogram živé váhy, který vyrobí přibližně za 30 korun, dnes nedokážou prodat ani za 23 korun.

"Vepřovým je zaplavená celá Evropa, jsou tady sankce do Ruska na vývoz a nadprodukce je trvalá a veliká.Ta situace s cenami je zatím nejhorší v novodobé historii," vysvětluje ekonom z liberecké univerzity Ivan Jáč.

Největší producent vepřového masa na Liberecku farma Sychrov v současné době řeší problém, co s deseti tisíci prasaty. Jatka jim totiž vypověděla smlouvu.

A třeba farma Agro Bílá chov prasat zrušila úplně, když zjistila, že prodělává milion korun měsíčně. Situace znepokojuje i ministra zemědělství Mariána Jurečku. Takovou krizi prý nepamatuje.

Agrární komora poukazuje na to, že příčinou kolapsu jsou skryté dotace některých států. A obviňují Belgii, Dánsko i Německo, že nekale podporují své chovatele.

A čeští zemědělci nejsou schopní dotační válce čelit. "Hledáme formu pomoci a jakým způsobem aktuálně pomoci překonat tuto těžkou situaci," říká ministr zemědělství. Pro chovatele prasat má resort připravených 600 miliónů korun. A škody chce hradit až do výše 90%.

Zakazovat státům EU exportovat jejich maso Česká republika nemůže, protože platí úmluva o volném pohybu zboží. Dumpingové ceny ale začne tvrdě potírat a hlásit Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky