Nizozemským coffee shopům se schyluje na horší časy

Nizozemská vláda v pátek oznámila, že chce v takzvaných coffee-shopech prosadit zákaz prodej marihuany s vysokým obsahem účinné látky tetrahydrocanabinolu (THC). Informuje o tom agentura AFP.

reklama

"Po změně zákona budou coffee-shopy moci nabízet pouze marihuanu s obsahem THC nižším než 15 procent," sdělil na tiskové konferenci vicepremiér a ministr hospodářství Maxime Verhagen (CDA).
 
Vláda se k tomuto kroku rozhodla, neboť marihuanu s vyšším obsahem účinné látky už považuje za tvrdou drogu, která představuje nepřijatelné riziko pro zdraví uživatelů. Svůj postoj opírá o zprávu institutu Trimbos, podle které intenzita psychoaktivních účinků marihuany přímo souvisí s koncentrací THC.
 
Náruživé kuřáky konopí tak v Nizozemsku patrně čekají krušné časy. Až 80 procent marihuany prodané loni v coffee-shopech totiž obsahovalo vyšší podíl tetrahydrocanabinolu, než určuje nově uvažovaná mez.

Kavárnám, které budou marihuanu s vysokým obsahem THC prodávat i přes nové nařízení, bude hrozit zavření.
 
Zákaz prodeje "silné" marihuany by měl vstoupit v platnost v březnu nebo dubnu příštího roku, kdy o změně zákona budou hlasovat poslanci. Předpokládá se, že ji schválí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky