Osobní bankroty jsou hit. Jako cestu z dluhů je volí tisíce Čechů

Dlužníkům z řad spotřebitelů a živnostníkům se rapidně zvyšují šance, že jim soudy odpustí až sedmdesát procent závazků v rámci osobního bankrotu. Drtivá většina žadatelů o oddlužení totiž u soudů uspěje. Informuje deník Právo.

Ilustrační fotografie
reklama

Osobního bankrotu využívá rok od roku stále více lidí. Vyplývá to z analýzy bankovního a nebankovního registru úvěrových informací CRIF pro Právo. Zatímco za celé období let 2008 až 2013 bylo podáno necelých čtrnáct tisíc návrhů na osobní bankrot, loni, za pouhý jeden rok, dlužníci podali už přes dvacet tisíc návrhů na bankrot a soudy jich v témže roce povolily bezmála sedmnáct tisíc.

"V období let 2008 až 2013 soudy rovnou zamítly 0,5 procenta žádostí, protože žadatel nevyhověl podmínkám. Dalších 17 procent návrhů odmítly pro formální nedostatky. V tomto případě lze ovšem podat návrh na osobní bankrot znovu,“ shrnula pro Právo analytička CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Podklady může pomoci připravit právník a platit by měl člověk až za výsledek. Kdo už jednou ochranu před exekucemi v podobě bankrotu získá, tak o ni většinou již nepřijde. Ve sledovaném období bylo podle Kameníčkové jen pět procent zprvu povolených osobních bankrotů soudy zrušeno, protože dlužník přestal plnit stanovené podmínky. Například během pětiletého období, kdy bankrot trvá a dlužníkovi má zůstávat jen dvojnásobek životního minima, zatajoval některé příjmy.

Témata: osobní bankrot | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky