Experti: Čína je zajímavý partner, nesmíme jí ale poklonkovat

Česko a Čína podepsaly řadu ekonomických dohod. O tom, co všechno budou znamenat pro Českou ekonomiku, hovořili i odborníci v pořadu Vaše téma.

Čínský prezident dorazil na Pražský hrad
reklama

Moderátorka Michaela Šmídová si do pořadu Vaše téma pozvala ekonoma Lukáše Kovandu a publicistu Antonína Berdycha. Oba bedlivě sledovali návštěvu čínského prezidenta v Česku. Spolu s ním přijela i velká ekonomická delegace. Výsledkem návštěvy je celá řada smluv, na základě kterých Číňané do Česka investují 232 miliard korun.

"Určitě u nás ale nepodpoří zaměstnanost, nevytvoří žádná nová pracovní místa," myslí si Kovanda. "Čína v současnosti razí jinou ekonomickou politiku, spíše přebírá silné značky a investuje, nestaví nové závody na zelené louce," dodal ekonom.

S čím podle něj souvisí přeorientování čínské politiky? "Čína je složitý komplex, kde se střetává více konceptů. Aby udržela alespoň nějaký ekonomický růst, musela se přeorientovat z levné práce na získávání technologií, know-how a distribučních kanálů," vysvětlil Kovanda.

Proti Čínské ekonomické expanzi v Česku ale protestuje řada lidí. "Česká republika si musí své partnery vybírat a priorizovat, kdo je pro ni důležitý a kdo méně. Čína je samozřejmě zajímavým partnerem, určitě by ale čínský prezident neměl mít nejvelkolepější přijetí ze všech," domnívá se Berdych.

Česko se podle něj obrací od dlouhodobě nastavené zahraniční politiky. "Česká republika byla dlouho známá tím, že lidská práva jsou jedním z nejdůležitějších bodů její zahraniční politiky. Když se ale podíváme na politiku vůči Číně, je jasné, že se její politika mění," poukázal publicista a odborník na politiku.

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v ČR byl také kritizován přístup policie. "V Praze bylo zablokováno 80 míst pro demonstrace, k nimž vůbec nedošlo. Bylo to jen kvůli tomu, aby mohl kordon bezpečně projet," vyslovil svůj názor Berdych. "Policie ale určitě selhala. Zadržela i lidi, kteří jen nesli nebo vyvěsili vlajku, což je jasné porušení práv," dodal.

Oba odborníci se na závěr debaty shodli na tom, že čínské investice určitě nebudou pro Česko škodlivé, ale vše má své limity. "Abychom tady poklonkovali jen kvůli čínským penězům, to je druhý extrém, který by neměl být," uzavřel ekonom Kovanda.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky