Kůň dokáže vyběhat i osm milionů, ale stáj to nespasí

Bílá klisna Sixteen vyhrála dvakrát Velkou pardubickou a svému majiteli Jaroslavu Boučkovi vydělala za kariéru přes osm milionů korun. Dostihová stáj známého filmového producenta přesto není zisková, píší v pátečním vydání Hospodářské noviny.

660
reklama

Výhry nejbohatšího aktivního koně v Česku jsou stále nižší než náklady na dvě desítky dalších koní, a Bouček se proto chystá zrušit svůj chov. "V Česku není fungující trh s koňmi, musím udělat řez a nechat si jen část koní," plánuje producent filmů jako Je třeba zabít Sekala. A nic na tom nezmění ani výsledek nedělní Velké pardubické.
 
Bouček není jediný. Nejlepší české stáje sice za posledních 15 let inkasovaly na vyhraných dotacích desítky milionů korun, jejich náklady jsou ale dlouhodobě vyšší. Provoz jednoho dostihového koně stojí od 150 tisíc korun ročně a tuzemští majitelé podle odhadu Hospodářských novin každou sezonu vynaloží jen na režii svých koní kolem 200 milionů korun. Stále se ale řádově jedná o nižší náklady než v kolektivních sportech.
 
Úspěšní lidé z byznysu jako Jiří Charvát, Ardak Amirkulov nebo Jiří Trávníček počítají ve svých dostihových aktivitách s červenými čísly, žene je ale touha po sportovním úspěchu. Vrcholné akce jako nedělní Velká pardubická svědčí o tom, že malý dostihový svět na sebe v Česku váže stále větší peníze. Podle odhadů Hospodářských novin jím v různých formách proteče kolem půl miliardy korun ročně.

Témata: dostihy

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky