Číňané investují do Česka 232 miliard korun

Pražský hrad zveřejnil přehled obchodních dohod, které před prezidenty České republiky a Číny podepsali čeští a čínští podnikatelé. Do konce roku 2020 by do Česka měly připlout investice v celkové hodnotě necelých 232 miliard korun. České společnosti vyvezou do Číny zboží za 62,5 miliardy korun!

Čínský prezident dorazil na Pražský hrad
reklama

Čínská společnost CEFC China Energy Company, vlastnící třeba podíl v aeroliniích Travel Service či ve fotbalové Slavii navýšila svůj podíl ve finanční skupině J&T na 50 %. Za akcie společnosti by Číňané měli zaplatit přes 11 miliard korun. J&T byla součástí i dalších významných dohod, které podepsala s čínskými bankami.

Vedle J&T ale koupila CEFC i další české podniky. Za necelé dvě miliardy získala strojírenské podniky ŽĎAS a TS Machinery Plzeň. Za 6 a půl miliard korun koupí společnost TSS Group. CEFC také získala prodejce dovolených Invia. Dalších 29 miliard plánuje CEFC investovat do dalších průmyslových podniků v ČR.

CEFC investuje také 1,339 miliardy korun do nákupu a přestavby fotbalového stadionu v Edenu. Ze stadionu, na kterém hraje své zápasy pražská Slavie se tak stane Národní fotbalový stadion!

Přehled ekonomických dohod:

EKONOMICKÉ DOHODY PODEPSANÉ PŘI PŘÍLEŽITOSTI CESTY PREZIDENTA ČLR DO ČR najdete ZDE

Významnou smlouvu podepsala také automobilka Škoda, která kapitálově vstoupila do společného projektu čínské společnosti SIAC a mateřského Volkswagenu. Škoda do roku 2020 investuje v Číně 56,7 miliard korun. Peníze půjdou do vývoje SUV, CUV, hybridních a elektrických automobilů.

Bývalý premiér Petr Nečas zase za skupinu SWH podepisoval dohodu o technologicko-ekonomické spolupráci v oblasti obnovitelných a čistých energií, na jejímž základě čínská společnost investuje necelých 15 miliard korun.

Úspěch hlásí také český výrobce letadel Aircraft Industries, který podepsal smlouvu na prodej 20 letounů L510 a memorandum o porozumění o výstavbě společného závodu v Číně. Dohodu o prodeji letadel podepsala také společnost Evektor, která do Číny dodá 300 letadel EV 55 a 50 letadel SSA.

Jedna z dohod se týká také kanálu Dunaj-Odra-Labe, o kterém dlouhodobě sní prezident Miloš Zeman. Podepsaly ji společnosti SINOHYDRO Corporation a DOE Europe, měla by se týkat analytické fáze projektu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky