Řidiči autobusů hrozí stávkou, odvrátí ji jen radikální změna

Dubnovou stávku odvrátí už pouze radikální změna, přesněji okamžité zrušení výběrového řízení na pět a půl miliardový tendr a úplné přepracování podmínek výběrového řízení. Zadávací dokumentace obsahuje podle odborářů desítky pochybení. Jeden příklad za všechny. Řidič na lince z Hradce Králové do Hořic by podle ní měl jet průměrnou rychlostí 62 kilometrů v hodině. V současnosti je to přitom nějakých 35 kilometrů v hodině..

Autobusy, ilustrační fotografie
reklama

Podle odborné analýzy dojezdové časy za nových podmínek dělají z řidičů závodníky, z cestujících možné oběti nehod a prý popírají fyzikální zákony. Navíc by nový autodopravce podle krajem daných podmínek musel třeba každých pět let měnit vozový park.

"To by u nás vznikl největší bazar s autobusy, strašně by to prodražilo tu dopravu," komentoval situaci pro TV Nova odborář Jiří Kuchyňka. Kraj ale řidičům ustupovat nehodlá. "5. dubna otevřeme obálky, zastavit tendr podle naší právní analýzy nemůžeme," vysvětlila krajská mluvčí Martina Gotzová.

Otevřením obálek a vyhlášením vítěze tendru, kauza zřejmě zamrzne. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž předběžně kraji zakázal desetiletou smlouvu podepsat.

Témata: stávka | autobusy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky