Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světové ceny potravin se v září snížily o dvě procenta

Světové ceny potravin se v září snížily o dvě procenta

Foto: Pixmac

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) ve čtvrtek uvedla, že globální ceny potravin v září letošního roku klesly o dvě procenta. Ceny jsou nadále kolísavé, informovala agentura Reuters.

Index potravin FAO, který zaznamenává měsíční změnu cen koše potravin a zahrnuje obilniny, olejnatá semena, mléčné výrobky, maso a cukr, se snížil v porovnání se srpnem o dvě procenta na zářijových 225 bodů. Za tímto vývojem stojí především pokles cen obilí, cukru a semen.

Z údajů FAO vyplývá, že ukazatel je nyní o 13 bodů nižší, než v únoru 2011, kdy dosáhl rekordu na hladině 238 bodů. Tehdy dokonce překonal maxima z roku 2008, kdy svět zasáhla potravinová krize. Ta vedla k výbuchu nespokojenosti v několika rozvojových zemích. Ve stejném období loňského roku index činil 195 bodů.

Analytik FAO Abdolreza Abbassian se domnívá, že ekonomická nejistota a napnuté rezervy obilí budou patřit mezi faktory, které přispějí ke kolísavosti cen potravin. „Domnívám se, že volatilita nás bude bohužel doprovázet,“ sdělil analytik.

Vysoké a kolísavé ceny potravin byly jedním z faktorů, které stály v pozadí demonstrací, jež vedly k svržení vůdců v Tunisku, Egyptě a Libyi. Násilné nepokoje navíc zasáhly i další země severní Afriky a Blízkého východu.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.