Bojovník proti korupci: Babiš mě lákal do politiky, ale už dávno u mě ztratil kredit

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš svým kolegům v Poslanecké sněmovně na mimořádné schůzi vysvětloval, jak to bylo s kauzou kolem Farmy Čapí hnízdo. Ve svém poměrně dlouhém projevu zmínil také miliardáře a zakladatele Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka. Ten se teď k věci vrátil na sociálních sítích.

Ilustrační fotografie
reklama

Babiš poslancům vysvětloval především to, kdo držel anonymní akcie farmy v době, kdy se ucházela o evropskou dotaci pro malé a střední podnikatele. Podle šéfa hnutí ANO to byly jeho dvě dospělé děti a bratr jeho přítelkyně. I přesto mnohým politikům vysvětlení nestačilo.

A spokojen není ani Janeček. „Andrej Babiš se místo vysvětlení pokouší odvádět pozornost od problému s Čapím hnízdem. Při svém projevu v Poslanecké sněmovně minulou středu použil téměř všechny možné obranné mechanismy ega. Mimo jiné se snažil poškodit i mou důvěryhodnost pomocí tzv. přemístění (nepříjemné emoce jsou přesunuty k náhradnímu objektu, který nemá k vlastní příčině vztah)," uvedl na sociálních sítích zakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci.

Připomněl také slova, která v souvislosti s ním Babiš pronesl. „Mě velice mrzí, že Nadační fond nepočkal na můj projev a na vysvětlení, protože pan Karel Janeček, který je zakladatel Nadačního fondu proti korupci, který se tedy ohání dobrou morálkou a dobrými mravy, tak pokud vím, v minulosti měl problémy s daněmi na ostrově Mauricius a ohrazoval se tím, že v Čechách nebyla možnost jej založit. Tři roky poté, co české zákony takový byznys umožňují, se přesto přesun nechystá a schovává svoji firmu v luxusním daňovém ráji, tak já nechápu, proč on mně něco káže," cituje Babiše Janeček.

„Babišovi jsem v souvislosti s Čapím hnízdem nic nekázal už proto, že u mě zcela ztratil kredit poté, co koupil MAFRU a tím silně prohloubil svůj konflikt zájmů. Koupi MAFRY považuji z ekonomického hlediska za mnohem závažnější problém, než podvod s Čapím hnízdem, byť i ten bychom neměli přejít bez povšimnutí," píše ke kauzám ministra financí matematik a miliardář.

Dodává, že to není tak dlouho, kdy se ho předseda hnutí ANO pokoušel přemluvit k tomu, aby se dal na politiků. „Zajímavé je, že v roce 2012 mě Babiš přemlouval, abych jako morálně důvěryhodný člověk založil a řídil politickou stranu, kterou by dle svého slibu pouze financoval a neovlivňoval. Protože by nad stranou neměl mocenskou kontrolu, tak si myslím, že jeho úmysly pro vstup do politiky byly poměrně upřímné. Tím u mě dokonce získal jistý kredit (který následně zcela ztratil)." píše Janeček.

„Co se týče daní fondů skupiny RSJ, dvě třetiny našich prostředků vydělaných v tvrdé konkurenci, bez jakýchkoliv dotací a čistě v zahraničí, jsou investovány skrze námi založené české fondy převážně v domácí ekonomice. Část zůstává v zahraničí, protože obchodování nelze přesunout z právně-regulatorních důvodů - kvůli problémům s depozitářem. Babišovy lži ve sněmovně považuji za hloupé a ubohé a nehodlám se jimi dále zabývat," dodal rázně bojovník proti korupci.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky