Vybrala peníze z účtu po mrtvém manželovi, teď ji stíhá policie

Žena (65) z Jáchymova na Karlovarsku porušila zákon, když po smrti manžela, vybrala peníze z jeho účtu. Teď ji vyšetřuje policie, podle které neměla žena jakékoliv právo manipulovat s účtem manžela. Na druhou stranu, ani dost možná nevěděla, že dělá něco nezákonného.

Ilustrační fotografie
reklama

Samozřejmě se stává, že vdovy nemusí mít dočasně peníze a musí z něčeho žít nebo zařídit pohřeb. V tomto konkrétním případě je ale problém ten, že šlo úvěrovou kartu. Na kontě jejího zemřelého manžela se tak navýšil dluh vůči bance. A právě banka na seniorku podala trestní oznámení.

"Žena se dopustila neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. S trestní sazbou až na dva roky," komentoval případ policejní mluvčí Pavel Valenta.

Notáři nedoporučují vybírat peníze zemřelých partnerů. I když je to teoreticky možné. Vybrané peníze se posléze zaúčtují do dědického řízení.

"To už je věcí, jak se to vypořádá mezi dědici a těmi osobami, které s tím neoprávněně nakládali, Jestli to má charakter trestného činu, to je potom věci šetření," poskytl vysvětlení čestný prezident Notářské komory Martin Foukal.

V totmo případě to vypadá podle notáře navíc i na spor mezi ženou a zbylými dědici.

Témata: Peníze | úmrtí | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky