Lego není jen pro děti: Oblíbená stavebnice láme rekordy na investičních trzích

Investování, stejně jako každá jiná lidská činnost, podléhá módním trendům. Spořicí účty či termínované vklady přinášejí v dobách ekonomické nestability víc škody než užitku a velké výnosy už neslibují ani evergreeny jako zlato, akcie nebo dluhopisy. Poslední dobou se stále více hlásí o slovo tzv. netradiční investice. Do čeho se tedy vyplatí investovat v roce 2016? Informace přináší Zlataky.cz.

Lego
reklama

Investování, stejně jako každá jiná lidská činnost, podléhá módním trendům. Spořicí účty či termínované vklady přinášejí v dobách ekonomické nestability víc škody než užitku a velké výnosy už neslibují ani evergreeny jako zlato, akcie nebo dluhopisy. Poslední dobou se stále více hlásí o slovo tzv. netradiční investice. Do čeho se tedy vyplatí investovat v roce 2016?

Investice do zlatých slitků je sázkou na jistotu, ale jejich cena bude vždy určena pouze momentální cenou zlata na trhu. Hledáte-li kousek s „přidanou hodnotou“, zkuste investiční mince. Kromě ceny samotného drahého kovu přinášejí navíc sběratelskou hodnotu. Je na vás, zda si vyberete pamětní medaili nějaké významné události, nebo třeba elegantní minci s krystalem Swarovski. Podobnou službu vám prokáže také investice do vína nebo uměleckých děl – jejich cenu neurčuje pouze trh, ale také to, kolik je konkrétní sběratel ochoten zaplatit.

Mnohem větší úspěchy než zlato zaznamenává na trhu oblíbená stavebnice Lego, jehož cena od začátku století roste zhruba o 12 procent ročně. Situaci nahrávají i různé fanouškovské mánie – stavebnice inspirované některým z kultovních filmů šroubují ceny barevných kostiček do závratných výšek. V současnosti je pro investory nejzajímavější řada se znovuobjevenou tematikou Star Wars. Téměř deset let starý model vesmírné lodi Millennium Falcon dnes vyjde na v přepočtu téměř sto tisíc korun, původně se přitom prodával za zhruba osminu.

Dobrodružným povahám se nabízí fenomén posledních pár let, virtuální měna Bitcoin. Více než o investici se ale jedná spíše o adrenalinový sport. Slibuje vysoké výnosy, které jsou ale vyváženy úměrně vysokým rizikem. Ekonomové varují, že jde o rychle rostoucí bublinu, která může splasknout ze dne na den.

Témata: lego

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky