Jestli někdo položí vládu, pak koalice. ANO stojí při Babišovi

Odejde ANO z vládní koalice? Právě touto otázkou se se v pondělí zabývalo hnutí na mimořádném jednání předsednictva. Andrej Babiš a jeho hnutí ANO totiž mají pocit, že ČSSD a KDU-ČSL jdou proti koaliční smlouvě, když se v poslanecké sněmovně chystají podpořit návrh na omezení podnikání členů vlády. A svůj názor hnutí nezměnilo ani po zasedání.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud budou koaliční partneři nadále pokračovat v nátlaku na prosazení zákona, budou to oni, kdo může způsobit konec koalice, řekl po pondělním mimořádném zasedání místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Návrh poslance Jana Chvojky (ČSSD) omezit v novele zákona o střetu zájmů podnikání ministrů považuje ANO za porušení koaliční smlouvy.

Tlak koaličních partnerů na Andreje Babiše podle hnutí ANO neustále sílí a návrh poslance Jana Chvojky (ČSSD) je až příliš přísný."Vztahy v koalici jsou napjaté a intenzita kampaně koaličních partnerů proti ANO je v posledních týdnech velmi vysoká," shodly se špičky hnutí.

Sám Babiš pak považuje celé toto jednání za protiústavní. "Mně ústava zaručuje právo na vlastnictví," rozčiluje se Babiš. Zároveň svým koaličním partnerům vyčítá, že se nejdná o první zákrok proti jeho osobě. V souvislosti s tím, připomíná i volební heslo ČSSD, že stát není firma.

Babiš dokonce pohrozil vystoupením z vlády, někteří členové hnutí ale celou situaci nevidí tak dramaticky. "Utíkat z krize rozvodem není vždy to pravé řešení," vyčítá Babišovi ministr dopravy Dan Ťok. "Preferujeme setrvání v této vládě, ale ne za každou cenu," zastává se ministra financí naopak Faltýnek.

Předsednictvo hnutí ANO se na dnešním jednání věnovalo i chystané mimořádné schůzi sněmovny ke kauze oprávněnosti dotací ve výši 50 milionů korun pro Babišovu farmu Čapí hnízdo. ČSSD už oznámila, že doporučí svým poslancům, aby program schůze podpořili a ke stejnému kroku se chystá také Andrej Babiš.

Neskrývá ale své rozladění. "Tato kauza nemá nic společného s mým působením v politice, je to vykonstruovaná neuvěřitelná mediální masáž," je přesvědčený Babiš. Jméno vlastníka Čapího hnízda v době, kdy projekt získal evropskou dotaci, prý ale ve středu prozradí.

Témata: Andrej Babiš | vláda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky