Velikonoce jsou pro většinu Čechů spíše vítaným volnem než tradicí

Jak strávíte letošní velikonoční svátky? Máte v plánu barvení vajíček a jarní úklid, nebo během Velikonoc vyrazíte na výlet či budete odpočívat? Podle nedávného průzkumu ČSOB všechny velikonoční tradice překvapivě dodržuje pouze každý pátý Čech. Neznamená to ale, že ti ostatní svátky jara do svých domovů nepustí vůbec. Více než 80 % dotazovaných alespoň některé velikonoční zvyky dodržuje. Jde zejména o dekorace, barvení vajíček a pečení velikonočního beránka či nádivky. Zbývajících 19 % však neslaví Velikonoce vůbec a místo pomlázky a koledování raději vyrazí na výlet nebo plánuje odpočívat.

Velikonoce, ilustrační fotografie
reklama

K velikonočnímu pondělí tradičně patří i koleda. Pro ženy to znamená nabarvit vajíčka a čekat na koledníky, kteří zaklepou u dveří s pomlázkou. Typická pomlázka s vyšleháním, i mezi dospělými, se však dodržuje hlavně krajově – na Moravě a v menších obcích. Podle průzkumu Ery dostanou muži při průměrné obchůzce zhruba osm vajec a šest panáků alkoholu.

Rodiče či prarodiče malých dětí nezapomínají ani na koledu v podobě čokoládových cukrovinek a dalších sladkostí. „Průměrná velikonoční útrata se pohybuje mezi 100 až 300 korunami a zahrnuje právě náklady na koledu, dekorace, vajíčka a suroviny na vaření a pečení,“ uvádí Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB. Celkem 22 % respondentů podle průzkumu ČSOB za Velikonoce neutratí nic, na druhou stranu 8 % investuje do svátků jara více než 500 korun.

Jarní dovolená potěší

Velikonoce jsou především lidmi z větších měst vnímané i jako jarní dovolená. O to více letos, kdy je nově dnem pracovního volna také Velký pátek. Prodloužený víkend nejraději využíváme k odpočinku a setkávání se s rodinou a přáteli. Mnozí z nás, celkem 28 %, mají na Velikonoce naplánované jarní výlety, ale také první grilování, nebo sportovní akce.

Odpočinek si po důkladném jarním úklidu zaslouží i mnoho hospodyněk, které se před jarními svátky pouští do gruntování celého bytu. Mezi nejméně oblíbené domácí práce patří žehlení, utírání prachu a mytí oken. „V průměru by lidé byli ochotní zaplatit profesionální firmě za úklid od 150 do 260 korun za hodinu. Přičemž lidé z větších měst jsou ochotni platit za pomoc s úklidem více,“ říká Martina Slavíková z Ery.

Témata: Velikonoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky