Máte své dny? Dáme vám placené volno. Braly byste to taky?

Zná to téměř každá žena, když se dostaví menstruace, nikdy to není nic příjemného. Některé navíc trpí silnými bolestmi, které je prakticky vyřazují z běžného života. Zaměstnavatelé v některých zemích berou nevyhnutelné ženské problémy v potaz a snaží se zaměstnankyním toto období co nejvíc ulehčit.

Ilustrační fotografie
reklama

Menstruujete? Máte nárok na jeden až dva dny plně placeného volna každý měsíc. To je běžná praxe v některých asijských zemích. Zaměstnavatelé se tak snaží pracovnice motivovat k vyšším výkonům, které během periody zkrátka nepodávají. Stačí, aby přinesly potvrzení od lékaře, a mohou si nejhorší chvilky odbýt v pohodlí domova, aniž by přišli o plat nebo klasickou dovolenou.

Metodu, která je běžná například v Číně, Japonsku, Indonésii, Jižní Koreji nebo Taiwanu, teď začínají přebírat i některé evropské firmy a začínají o ní uvažovat i ve Spojených státech, píše CNN. Do praxe ji v nejbližší době plánuje zavést třeba firma Coexist v Bristolu v Británii. 

"Za dobu, co firmu vedu, už jsem viděl spoustu zaměstnankyní, jak se kroutí kvůli bolestem, které jim menstruace způsobuje. Domů ale nejdou, protože menstruace není klasifikována jako nemoc," řekl pro web Guardian ředitel společnosti Coexist Bex Baxter. "Není to ale spravedlivé. Pokud někoho něco bolí, bez ohledu na to, jaký druh bolesti to je, podporujeme ho v tom, aby šel domů," dodal Baxter.

Menstruace je přirozená věc, která je neodmyslitelně spjata s každou ženou. "Nemohou za to a je hloupost si myslet, že když si vezme volno, udělá méně práce. Naopak je prokázáno, že v období těsně po periodě, jsou ženy až třikrát produktivnější," vysvětlil ředitel.

Ohledně menstruačního cyklu stále platí určité tabu. Ženy se proto bojí přiznat, že mají bolesti právě kvůli periodě. Mají totiž pocit, že je to v očích mužů i jiných žen degraduje. To chtějí ale ve firmě změnit. "Kdyby měli menstruaci muži, takové pravidlo by platilo už dávno,"zakončil Baxter.

V Česku bohužel nic podobného není a v nejbližší budoucnosti se o tom ani neuvažuje. Ženy tak mohou bolestivou menstruaci buď přetrpět v zaměstnání, nebo si vzít dovolenou či nemocenskou, tím ale přicházejí o peníze. Podle CNN trpí silnými menstruačními bolestmi přibližně každá desátá žena.

Témata: ženy | zdraví | práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky