Stát nabízí tisíce nemovitostí k prodeji

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zveřejnil na svém webu přehled všech nemovitostí, se kterými může hospodařit. Jedná se o více než 134 tisíc položek. Stovky nemovitostí přitom nabízí volně k prodeji. Od března mají v rámci transparentnosti a omezení korupce navíc lidé možnost účastnit se jednání týkajících se prodeje majetku.

Ilustrační fotografie
reklama

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) má k dispozici více než 134 tisíc nemovitostí, s nimiž může hospodařit. Drtivou většinu přitom tvoří pozemky (131 tisíc). Budovy, byty, nebytové prostory a jiné stavby pak zaujímají na dlouhém seznamu nemovitostí "pouze" tři tisíce položek.

ÚZSVM hospodaří kromě jiného i s vojenským krytem, rybníkem či jezem. K dispozici má také 117 vinic, 58 chmelnic, osm průmyslových objektů nebo zemědělské usedlosti. Některé nemovitosti, jako například budovy poblíž zříceniny Žebrák, se dokonce nacházejí v chráněných oblastech.

Kdybyste si našli nějakou stavbu či parcelu, o kterou byste měli zájem (nejčastěji v těsném sousedství pozemku), ale která není veřejně nabízena k prodeji zde, můžete kontaktovat regionální pracoviště ÚZSVM, kde se poptávaný majetek nachází.

"Velká část nemovitostí spadá do nepotřebného majetku," vysvětlil TN.cz mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. "Dříve či později tak většina stejně bude v nabídce k prodeji," dodává.

Otevírání jednotlivých nabídek jak při prodeji majetku, tak při zadávání veřejných zakázek úřadu, se navíc mohou od března nově účastnit i lidé, kterých se jednotlivá výběrová řízení přímo netýkají. Aktuální řízení pravidelně zveřejňuje ÚZSVM na svých stránkách u informace o prodeji dotyčného majetku.

„Zveřejnění všech nemovitostí i účast veřejnosti u otevírání doručených nabídek výrazně zvýší transparentnost hospodaření se státním majetkem. (...) Veřejnou kontrolu považuji za naprosto základní prvek pro omezení korupčního potenciálu,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. 

Témata: nemovitosti | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky