ČEZ odhalil hospodaření. Výpadek Dukovan přišel na miliardy

Energetický gigant ČEZ loni vydělal bezmála 28 miliard korun. Je v lepší kondici než řada podobných firem v zahraničí. Přesto mohl být jeho výsledek o dvě a půl miliardy lepší. Právě tolik ČEZ ztratil kvůli podzimní odstávce jaderné elektrárny Dukovany. Reaktory nevyráběly elektřinu údajně kvůli nekvalitně provedeným kontrolám svárů na potrubí. Peníze teď bude ČEZ vymáhat po viníkovi.

Ilustrační fotografie
reklama

Už řadu měsíců v Evropě padá cena elektřiny. To se promítlo i do hospodářského výsledku ČEZu. Loňský zisk je o skoro 2 miliardy korun nižší než v předchozím roce. Přesto to považuje generální ředitel za dobrý výsledek.

"Je důležité to srovnat s naší konkurencí. Všichni naši konkurenti za loňský rok vykázali ztrátu," uvedl pro TV Nova generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Například největší německý energetický podnik E.ON loni vykázal ztrátu 190 miliard korun. Beneš navíc upozornil, že ČEZu uškodila odstávka Dukovan kvůli zřejmě nekvalitně provedeným kontrolám na potrubí.

"V loňském roce to mělo dopad do ušlého zisku ve výši 2 a půl miliardy korun," dodal Beneš.

"Jsme na to přišli tak, že svary, které měly být v pořádku a bylo potvrzeno, že jsou v pořádku, tak v pořádku nebyly," popsal TV Nova místopředseda představenstva Martin Novák.

Případem se zabývá i hospodářská kriminálka. "Částku jako takovou budeme jako náhradu škody vymáhat. A to po kom, to určí výsledek šetření, které provádí orgány v trestním řízení," prozradil TV Nova mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.
"Já si myslím, že primárně to bylo vědomé lidské selhání dodavatelské firmy, která zajišťovala tu diagnostiku těch svarů," dodal generální ředitel Beneš.

Společnost, která kontroly v Dukovanech prováděla, ale pochybení odmítá. "My se domníváme, že pokud společnosti ČEZ vznikla nějaké škoda, tak to rozhodně nebylo v příčinné souvislosti s kontrolami společnosti Tediko," uvedl pro TV Nova právník společnosti.

Výsledky interního auditu ČEZu by měly být známé na konci března. Policejní vyšetřování bude ale podle všeho trvat mnohem déle

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky