Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většina Němců je pro návrat k marce

Většina Němců by přivítala návrat k marce, vyplývá z průzkumu společnosti Forsa. Pro opětovné zavedení měny, která se stala symbolem německého hospodářského zázraku, se vyslovilo 54 procent respondentů, informovala ve středu agentura AFP.

S tímto krokem by navíc souhlasily více než dvě třetiny dotazovaných z regionu východního Německa.

V loňském roce se v obdobném průzkumu pro opuštění eura vyslovilo 51 procent, což poukazuje na skutečnost, že obliba společné měny v největší ekonomice klesá. Přesto se většina Němců domnívá, že pro zemi je ekonomicky výhodnější navzdory dluhové krizi v eurozóně zůstat. Pouze 43 procent respondentů míní, že Německu by bylo lépe mimo eurozónu, 51 procent s tímto názorem nesouhlasí. Celkem 18 procent lidí by hlasovalo pro politickou stranu, která by ve svém volebním programu prosazovala návrat marky. V oblasti východního Německa to bylo 23 procent. Nezávislá agentura Forsa výzkum zveřejněný v časopisu Stern provedla mezi 1001 lidmi ve dnech od 28. do 29. září.

Témata:  EUR Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy