iPhone 5 není, Apple ukázal jen 4S. Rozumí lidské řeči

Americká společnost Apple představila v úterý nový model svého populárního telefonu iPhone s označením 4S. Přístroj, který vypadá totožně jako iPhone 4, disponuje dvoujádrovým procesorem, výkonnějším grafickým čipem a osmimegapixelovým fotoaparátem, informuje agentura AFP.

reklama

Nový iPhone 4S je v praxi první novinkou, kterou technologická firma představila pod novým šéfem Timem Cookem. Ten v srpnu nahradil Steva Jobse, jenž ze zdravotních důvodů rezignoval na post výkonného ředitele.
 
iPhone 4S pod "starým" designem skrývá nové hardwarové vybavení. Vedle dvoujádrového procesoru A5, sedmkrát rychlejší grafiky a Retina displeje jde třeba o nový fotoaparát, který dokáže pořizovat snímky s rozlišením osm megapixelů a video v HD kvalitě.
 
Novinkou je funkce "osobního asistenta", který dokáže rozeznat hlasové příkazy. Je tak možné například diktovat krátké textové zprávy či poznámky. Nevýhodou pro českého uživatele ovšem zatím je, že funkci pojmenovanou "Siri" lze využít jen v angličtině, němčině a francouzštině.

Větší výdrž má mít baterie, která zvládne 10 hodin přehrávat video a 40 hodin hudbu. Telefon je také vybaven duálním režimem standardů mobilních sítí GSM a CDMA.

Nejnovější verze mobilu "s jablíčkem" jde 14. října do prodeje ve Spojených státech, Austrálii, Kanadě, Francii, Německu, Japonsku a Británii. Předběžné objednávky začne Apple přijímat o týden dříve.
 
V Česku a na Slovensku má jít telefon do prodeje 28. října.

V Americe vyjde iPhone 4S s pamětí 16 GB na dotovanou cenu 199 dolarů (asi 3 760 korun), model se závratnými 64 GB paměti bude stát 399 dolarů (asi 7 540 korun). K dostání je i varianta s 32 GB paměti, samozřejmostí je model v bílé nebo černé barvě.
 
Apple představil telefon na avizované speciální akci "Let's talk iPhone" v kalifornském ústředí Cupertino. Agentura Reuters poznamenala, že je to poměrně nezvyklé místo, neboť společnost novinky obvykle představuje v San Francisku.

Firma prezentaci přístroje vysílala živě přes internet, avšak přenos kvůli neobyčejnému zájmu zkolaboval a k fanouškům se informace dostávaly jen v textové podobě.
 
Mnozí znalci předpokládali, že firma představí "plnohodnotného" nástupce současného iPhonu, který bude mít pořadové číslo pět. Nesplněné očekávání se projevilo i na akciích Applu, které v průběhu úterního obchodování klesly o bezmála pět procent.

 

Témata: iphone

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky