Bezdomovců je v Česku dvakrát víc, než se dosud odhadovalo

Odhady dlouhou dobu uváděly, že v Česku žije na ulici bez domova asi 30 tisíc lidí. Nová studie ovšem ukázala, že tohle číslo je pořádně podhodnocené.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle rozsáhlého výzkumu, který na svém webu zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí, je totiž skutečné množství lidí bez domova mnohem vyšší.

A jaké je tedy skutečné číslo? Jak píše deník Právo, nové údaje hovoří o tom, že na ulici v ČR žje ne třicet, ale 68,5 tisíce lidí! A to není všechno - v dokumentu autoři důrazně varují, že bezdomovců může ještě výrazně přibýt.

Podle studie totiž dalším 120 tisícům lidí žijících v Česku hrozí, že o své bydlení přijdou. Už teď přitom řadě měst chybí ubytovny a další zařízení pro bezdomovce.

Mezi bezdomovci je podle autorů výzkumu asi čtvrtina žen, 12 procent lidí mladších 18 let a desetinu lidí bez domova tvoří senioři, kteří už oslavili 65. narozeniny.

Nejvíc bezdomovců překvapivě nežije v hlavním městě - smutné prvenství patří Moravskoslezskému kraji s téměř 14 tisíci lidí bez domova, Praha je druhá s 9,5 tisíci. Na opačném konci žebříčku jsou Karlovarský, Pardubický a Královéhradecký kraj.

Témata: bezdomovci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky