Vybíráte střední školu? V těchto oborech budete mít práci jistou

Už jen osm dní mají žáci devátých tříd na to, aby si podali přihlášku na střední školu. Pokud i vaše dítko stále váhá, který obor by pro něj byl nejlepší, podívejte se, kde po škole snadno sežene zaměstnání a ještě si slušně vydělá.

Ilustrační fotografie
reklama

Jít tam, kde mě to bude bavit, nebo tam, kde po škole snadno seženu práci? Tuhle otázku si nejspíš už několik měsíců pokládají teenageři, kteří v červnu opustí brány základních škol. Čas na podání přihlášky totiž mají už jen do 15. března. 

Také letos si uchazeči mohou podat celkem dvě přihlášky. Často dochází k tomu, že děti si jako záchrannou variantu podávají jednu z přihlášek na učiliště. Dávno ale neplatí, že by řemeslné obory měly být jen pro méně chytré děti. V dnešní době je to právě řemeslo, které dětem zajistí zaměstnání a velmi slušný výdělek.

Podívejte se na průměrnou výši platů v žádaných oborech: ZDE

Pokud vaše děti nemají ambice pokračovat na vysokou školu, budou právě odborné školy a učiliště tou nejlepší volbou. V technických oborech je po zaměstnancích dlouhodobě poptávka a nedostatek lidí pracujících v průmyslu se dá očekávat i v příštích letech.

Šanci budou mít šikovní absolventi především ve strojírenství, v současnosti je zájem hlavně o zedníky, obkladače, instalatéry, zámečníky či topenáře. Nejhůře firmy v posledních letech podle agentury Grafton Recruitment sháněli pracovníky z oblasti obrábění kovů, například CNC operátory nebo svářeče. Zájem je také o konstruktéry nebo výrobní dělníky, ale také třeba o řidiče autobusů nebo nákladních aut.

Pokud vaše děti nejsou úplně zručné a přesto nechtějí na vysokou školu, ideální je studium jazyků. Stále žádanější jsou i pracovníci v oblasti IT a programátoři. Nedostatek zaměstnanců pociťují také ve zdravotnictví nebo v oblasti pečovatelských a sociálních služeb. Odborníci navíc očekávají, že nedostatek pracovníků v těchto oborech se promítne také do výše platů.

Témata: školství | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky