Kam vlastně Evropa a Německo směřuje? Klaus nemá příliš dobré zprávy

S vývojem migrační krize a neustávajícím proudem migrantů se někteří začínají ptát, kam vlastně Evropa a Německo, které je cílovou stanicí pro většinu uprchlíků, směřuje a jaká bude její budoucnost. Nad touto otázkou se pro německý magazín Focus zamýšlel také český exprezident Václav Klaus.

Václav Klaus
reklama

„Týdeník Focus položil větší skupině komentátorů (a snad i politiků) otázku 'Německo – kdo jsi?'. Na odpověď jsem měl jen několik hodin a navíc byla omezena na tento malý rozsah," píše na svých stránkách Klaus, který zde sdílel originální německou odpověď i její český překlad.

A kam tedy podle něj Německo kráčí? „Název 'Německo – kdo jsi?' nemohu jako cizinec použít. S Německem si netykám. Ale otázku, kdo nebo co je Německo a kam jde, kladu pořád. Německo se mi zdá nejisté (ne jenom znejistělé, jak je napsáno v redakčním úvodníku), přes svou zdánlivou hlasitost je zaražené a nesebevědomé, stále v sobě nese svou věčnou vinu, a proto odmítá normální politiku, která je střetem idejí," nešetří sousední zemi někdejší český prezident.

V Německu podle něj neexistuje potřebná politická svoboda. „Základní politická témata nejsou k diskusi povolena. Všechny politické strany – s výjimkou AfD – jsou si v rozhodujících tématech podobné, nejsou-li zcela identické. Svobodná diskuse je likvidována politickou korektností. Jak můžete mezi svými úvodními otázkami použít slovo 'Hassbürger' (česky asi nenávist šířící občané)? Něco podobného jsem naposledy slyšel v komunistické éře," přiznává Klaus.

Kritice neunikla ani Angela Merkelová. „Ptáte se na paní spolkovou kancléřku. Myslím, že v této – pro ni bezpečné – atmosféře může dobře spát. Pouze my ve střední a východní Evropě máme strach, co pro nás touto migrační vlnou připravila," dodává Klaus.

Témata: evropa | klaus, václav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky