Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku je bezpečněji. Za osm let ubylo zločinů o třetinu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Většina Čechů nemá policisty příliš v lásce a různé průzkumy veřejného mínění opakovaně ukazují, že podle lidí se bezpečnostní situace v Česku spíše zhoršuje než zlepšuje.

Všechno je to ale úplně jinak. Jak upozorňuje MF DNES, Česko je totiž objektivně stále bezpečnější, bez ohledu na náš pesimismus.

Dokazuje to statistika zločinnosti. Kriminalita totiž v posledních osmi letech výrazně klesla, zločinů ubylo o celou třetinu! Mírný pokles je u násilných trestných činů, výrazný u těch majetkových.

Experti to vysvětlují jednak tím, že zabezpečení aut a domácností je stále vyspělejší. A také tím, že prodej kradených věcí se vyplácí méně než v minulosti.

Na druhou stranu ale šéf kriminální policie Michal Mazánek varuje, že dorůstá čerstvá generace zločinců, kteří často operují na internetu a nejsou proto tolik na očích. A na ně se chtějí policisté více zaměřit.

Témata:  Česko Vlajky států

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy