Českým nemocnicím chybí sestry. Odcházejí do zahraničí

České nemocnice bojují se stále rostoucím nedostatkem zdravotních sester. Nejhorší situace je v krajích sousedících s Německem, kde sestrám nabízejí lepší podmínky.

Ilustrační fotografie
reklama

Rychlým řešením by mohlo být podle ministerstva zdravotnictví přijímání personálu z okolních zemí - například z Ukrajiny.

Za fyzicky i psychicky náročnou práci má česká sestra zhruba 20 tisíc hrubého měsíčně. Spousta z nich proto odchází do jiných profesí nebo do zahraničí - pětapadesátiletá Jaroslava Rychtecká už několik let pracuje v Německu. Má tam totiž o dvacet tisíc vyšší plat.

O obor je navíc stále menší zájem a studium je zdlouhavé. Sester tak v českých nemocnicích chybí stovky. Jen v olomoucké fakultní nemocnici chybí asi 20 zdravotních sester, zvláště na specializovaných odděleních. Naštěstí není nedostatek tak velký, aby nemocnice musela omezovat provoz.

Největší problémy mají středočeská zařízení a ta na severozápadě Čech. V Ústeckém kraji chybí sestry napříč všemi odděleními.

"V první řadě se snažíme hledat a motivovat zdravotní sestry z Česka, nicméně už delší dobu sháníme sestry mimo ČR – na Slovensku a teď nejnověji v Polsku," podotýká mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Také ministerstvo zdravotnictví vidí řešení v "dovozu" sester z okolních zemí, zejména pak z Ukrajiny. Stát chystá i zkrácení doby studia a snad i zvyšování mezd - i to by mělo české sestříčky namotivovat. Ze dne na den ale sester nepřibude - zlepšit situaci to může v horizontu několika let.  

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky