Nahradí nové technologie v blízké době zcela lidskou práci?

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová zahájila 15. února konferenci Svět práce v 21. století, která se soustředila na vlivy technologických změn na pracovní trh, potažmo přímo na zánik pracovních míst v důsledku těchto změn.

Ilustrační fotografie
reklama

Již v minulosti, hlavně v průběhu 19. a 20. století, docházelo v důsledku technologického pokroku k zásadním změnám v oblasti zaměstnanosti a její struktury. Intenzita a rychlost změn, se kterými se potkáváme nyní, může být podstatně větší a jejich dopad mnohem silnější, než tomu bylo v předchozích desetiletích. Předpokládá se, že v důsledku digitalizace a robotizace budou mizet především málo kvalifikované pracovní pozice, které bude možné snadno nahradit stroji. V delším časovém horizontu se však úbytek neomezí jen na ně. Naopak nová pracovní místa budou pravděpodobně vznikat mj. v návaznosti na vývoj, instalaci a provoz robotických systémů a na další podobné trendy.

Rizikem je růst nezaměstnanosti, a to se všemi důsledky, které takový jev přináší jak do hospodářského, tak do společenského i politického života.

Tento vývoj staví před úplně novou situaci nejen podniky a jejich zaměstnance, ale také úřady státní správy. Konference se zabývala předpoklady změn a možností, jak se na ně dá účinně reagovat v krátkodobém, středně, ale i dlouhodobém horizontu.

Na konferenci spolupracovalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR a účastnili se jí i zástupci z akademické sféry a představitelé sociálních partnerů. Na podzim na závěry a východiska této konference naváže velká mezinárodní konference za účasti předních představitelů Mezinárodní organizace práce (ILO).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky