Klaus v Brně varoval před armádou nezaměstnaných vysokoškoláků

Prezident Václav Klaus v pondělí při návštěvě Brna odmítl devalvaci vysokého školství. Při besedě se studenty Gymnázia v ulici kapitána Jaroše řekl, že ho děsí nekontrolované bujení malých vysokých škol.

reklama

"Naštěstí se tento trend podařilo zastavit. Ještě nedávno ale vysoké školy rostly snad v každém okresním městě," řekl prezident. Dodal, že růst vysokých škol naplňoval především ambice místních politiků. Nereálná se pak podle něj ukázala snaha naplnit takové univerzity kvalitními pedagogy. "Nikde jsem neviděl houfy vážených profesorů a docentů, kteří by neměli co dělat a houfně se hlásili do nově zakládaných škol," řekl Klaus.

Kvalita vysokoškolského vzdělání tak podle něj devalvovala.

Úroveň základního a středního školství je podle Klause v Česku v současné době lepší než úroveň univerzitního vzdělávání. Klaus však zároveň polemizoval s faktem, že by maturitu mělo mít v Česku až 73 procent středoškoláků. "Nevím, zda je takové číslo vůbec smysluplné a reálné," řekl. Připomněl přitom jednu americkou studii, která podle Klause dokladuje, že v době, kdy byly USA lídrem ekonomiky a technického rozvoje ve světě, studovalo na tamních středních školách něco málo přes šest procent populace. "A na univerzitách studovalo necelé jedno procento Američanů," upozornil.

Zdůraznil přitom, že tato čísla nejsou a ani nemohou být žádným vodítkem pro případnou českou reformu školství. Ve společnosti by však podle prezidenta měla začít debata, nakolik moc potřebuje Česká republika armádu nezaměstnaných vysokoškoláků.

Témata: klaus, václav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky