Nejvyšší budova v ČR s nejluxusnějšími byty začíná růst

Budoucí nejvyšší budova v Česku, brněnský AZ Tower, má po půl roce od zahájení výkopových prací rozpracováno první nadzemní podlaží. Agentuře Mediafax to v pondělí řekl projektový manažer stavby Pavel Tureček.

reklama

"Dokončení monolitické konstrukce a tím i svého nejvyššího bodu dosáhne budova v říjnu příštího roku. Hotova máme dvě spodní podlaží, jejichž půdorys je zhruba třikrát větší než běžné patro tohoto mrakodrapu," upřesnil.

Nejvyšší dům v Česku roste na jihu Brna ve Štýřicích mezi Pražákovou a Heršpickou ulicí, nedaleko M-Paláce. Po dokončení dosáhne budova brněnských architektů Aleše Buriana a Gustava Křivinky výšky 111 metrů a bude mít 30 podlaží.

Nová brněnská dominanta bude složená ze dvou bloků, mezi které vložili architekti tubus s komunikačním jádrem – schodištěm a výtahovými šachtami. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 265 aut. V přízemí budovy bude autosalon a atrium s recepcí a obchody. Ve druhém a třetím podlaží vzniknou kromě obchodů prostory pro fitness, kavárnu, restaurace, menší kanceláře a archiv.

V posledních patrech vyroste 17 exkluzívních apartmánů. "Díky této koncepci se všechny apartmány zařadí na dlouhou dobu mezi nejprestižnější a nejvýše umístěné bydlení v Česku," řekl Tureček. Ostatní patra budovy využijí budoucí nájemci pro své administrativní a komerční prostory.

Témata: mrakodrapy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky