Od ledna první nadstandardy: Za peníze bude přednostní operace

Pacient, který nemůže nebo nechce čekat na operaci, si od ledna bude moci zaplatit za zákrok provedený večer nebo o víkendu. Jde o první zákroky takzvaného nadstandardu, informuje v sobotním vydání deník MF DNES.

660
reklama

Takový člověk sice přeskočí desítky jiných lidí v pořadníku, ale nikoho tím nepoškodí, protože lékaři kvůli jeho operaci žádného pacienta neodsunou na později. To se stává dnes, kdy lékaři za úplatek dávají mnohým nemocným přednost na úkor ostatních. V pracovní době se bude operovat nadále "na pojišťovnu", o víkendu nebo večer nedočkaví pacienti za peníze. To je jedna z novinek, které chce ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) umožnit v rámci placení nadstandardů pacientům už v příštím roce, popisuje MF DNES.
 
Dále si lidé budou moci zaplatit za rozbor krve na přání, zjištění krevní skupiny, za velkou preventivní prohlídku mimo interval prevence. Nebo také za odstranění dermatologických vad v obličeji či zákroky robotické chirurgie s výjimkou odnětí dělohy a operace prostaty. Jde o první zákroky a služby, které chce ministr od příštího roku zavést "na zkoušku" jako dlouho plánovaný nadstandard. Do zdravotnictví by to mělo přinést 100 až 200 milionů korun, uvádí MF DNES.
 
Lékařské společnosti sepisují návrhy, co by si pacienti měli platit sami. Z nich ministerstvo vybere další asi dvacítku zákroků a materiálů, které budou tvořit nadstandard od ledna roku 2013, píše MF DNES.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky