Češi se u doktora mají jako v bavlnce, ukázala evropská studie

Nadáváte v čekárně u lékaře na české zdravotnictví? Tak to vám nejnovější průzkumy vezmou vítr z plachet. Velký evropský průzkum ukázal, že jsou Češi v úrovni zdravotnictví takřka na špici a péči nám závidět mohou i západní sousedé. A mezi těmi východními jsme nehasnoucí hvězdou.

Ilustrační fotografie
reklama

Euro Health Consumer Index (EHCI) 2015 je už devátou komplexní studií, která prověřuje zdravotní péči v 35 evropských zemích. A Česká republika je v tomto srovnání mimořádně úspěšná - nutno dodat, že dlouhodobě a se vzrůstající tendencí. 

Každý stát může v podrobném bodování mnoha zdravotnických služeb získat nejvýše 1000 bodů. A zatímco v roce 2006 Česko ještě dosahovalo pouhých 403 bodů, letos ČR dosáhla na 760 bodů. Je to mimořádný úspěch, protože jen osm evropských zemí dosáhlo hranice 800 bodů.

"Česká republika je hvězdou mezi zeměmi střední a východní Evropy. V roce 2015 dosáhla třinácté pozice, je v čele skupiny středo a východoevropských zemí a vytlačila z pozice Velkou Británii," píše se ve studii s tím, že jen o čtrnáct bodů zaostáváme za Rakouskem.

Nejlepší zdravotní péči mají podle studie v Nizozemí (916 bodů), ve Švýcarsku (855 bodů), Norsku (854 bodů), Finsku (845 bodů), Belgii (836 bodů), Lucembursku (832 bodů), Německu (828 bodů), na Islandu (825 bodů), v Dánsku (793 bodů), Švédsku (756 bodů), Francii (775 bodů) a Rakousku (775 bodů). Teprve po nich se umístila Česká republika, hned za ní Velká Británie a pak Slovensko se 710 body.

Autoři studie nešetří chválou: "Některé východoevropské členské země EU vedou zdravotnictví překvapivě dobře. Zejména Česká republika a Estonsko." V tuzemsku pak oceňují navíc i dobrou dopravní dostupnost zdravotnických služeb.

Studie rozhodně není šitá horkou jehlou. Výzkumníci srovnávali 48 detailů v celkem šesti kategoriích. Jde v nich třeba o úmrtnost na rakovinu, čekací doby na operace, ale třeba i jen možnost dostat se ihned k praktickému lékaři. Zjišťoval se například i rozsah dětského očkování, dostupnost moderních léků, množství interupcí, operací šedého zákalu a mnoho dalších faktorů.

Podrobné výsledky podle jednotlivých ukazatelů najdete ve ve zprávě Euro Health Consumer Index (EHCI) 2015 ZDE.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky