Petr Dvořák přebral křeslo šéfa České televize

Nový generální ředitel České televize Petr Dvořák se v sobotu ujímá oficiálně funkce generálního ředitele této veřejnoprávní televize, mandát mu vyprší 30. září 2017. Rada České televize ho zvolila letos 21. září.

660
reklama

Vítěz získal ve druhém kole 12 hlasů, ke zvolení jich potřeboval deset. Poražený bývalý šéf televize Óčko Hynek Chudárek obdržel pouze tři hlasy.
 
Jeden z prvních úkolů, s nímž se bude muset Dvořák vypořádat, je doplnění vrcholového managementu České televize. V pátek totiž ze svých funkcí odstoupili čtyři členové vedení ČT - obchodní ředitel Robert Kvapil, šéf programových okruhů Radek Žádník, šéf zpravodajského kanálu ČT24 Roman Bradáč a finanční ředitelka ČT Lujza Oravcová. Dvořák si už na pondělí domluvil rozhovor se Zdeňkem Šámalem, který byl jedním ze zakladatelů zpravodajské ČT24 a vedl i zpravodajskou televizi Z1.

Další komplikací pro nového šéfa je neustále klesající sledovanost veřejnoprávního média. Pokles by měl nejen zastavit, ale především obrátit. Na změně současného trendu ve sledovanosti je totiž i finančně zainteresovaný. Rada ČT totiž podle Hospodářských novin přizná finanční bonus k platu Dvořákovi jen v případě, že celková sledovanost ČT dosáhne alespoň 30 procent. Jeho měsíční plat by měl činit 200 tisíc korun, pokud splní 12 úkolů podle manažerské smlouvy, získá k tomu ještě i roční dvoumilionový bonus.
 
Dvořák se narodil v roce 1964 v jižních Čechách. Vystudoval technickou kybernetiku na ČVUT, na University of Chicago v USA získal titul MBA. Je vášnivý snowbordista a zhruba čtyřikrát do roka hraje na elektrickou kytaru v rockové skupině Brumloboys, rád cestuje. Je rozvedený, má čtyři dcery.
 
S vedením televize má zkušenosti především ze svého působení v soukromé televizi Nova. Tam usedl do křesla generálního ředitele v květnu roku 2003. Skončil loni v červenci, poté působil do konce roku jako viceprezident pro vysílání skupiny CME.
 
Nového generálního ředitele ČT potřebovala kvůli odchodu Jiřího Janečka. Ten svou rezignaci ze zdravotních důvodů oznámil v polovině července. Do začátku funkčního období nového generálního ředitele televizi řídil někdejší Janečkův provozní ředitel Vladimír Karmazín.

Témata: česká televize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky