Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neschopenek vloni přibylo. S tímhle stonali Češi nejčastěji

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Čeští lékaři vypsali v loňském roce téměř o čtvrt milionu neschopenek více, než v roce 2014! Celkem vypsali lékaři přes jeden a půl milionu potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti. Nejčastěji, stejně jako v předchozím roce, stonali Češi s onemocněními dýchací soustavy.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) evidovala v roce 2015 bezmála 600 tisíc případů, kdy byl pojištěnec neschopen práce z důvodu onemocnění dýchací soustavy. V roce 2014 zaznamenala ČSSZ téměř o 170 tisíc případů méně.

V průměru trávili pacienti na "neschopence" z důvodu onemocnění dýchací soustavy 15 a půl dne. Vůbec nejrychleji se pojištěnci zotavovali z chřipky. Mužům na to stačilo v průměru 12 a půl dne, ženy potřebovaly 14 dní. Naopak vůbec nejdéle, v průměru 202 dní, trvala pracovní neschopnost, pokud pojištěnec dostal tuberkulózu.

Přehled ZDE.

Pracovníci České správy sociálního zabezpečení varují, že v roce 2015 také výrazně stoupl počet onemocnění trávicí soustavy, a to o necelých 13 %, onemocnění pohybové soustavy, nemocí nervové soustavy a také duševních nemocí.

S přibývajícím počtem neschopenek stoupá i počet těch, kterým pracovníci okresní správy sociálního zabezpečení neschopnost ukončí, když při kontrole zjistí, že porušují předepsaný režim. Podle tiskové mluvčí ČSSZ Jany Buraňové provedli pracovníci Okresní správy sociálního zabezpečení v loňském roce 154 610 kontrol.

"Postih udělily 3 540 pojištěncům na tzv. neschopence, což je o 249 postihů více, než za stejném období roku 2014," uvedla mluvčí Buraňová. Nejvíce postihů, 520, udělili pracovníci ČSSZ v Plzeňském kraji.

Témata:  nemocenská zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.