Neschopenek vloni přibylo. S tímhle stonali Češi nejčastěji

Čeští lékaři vypsali v loňském roce téměř o čtvrt milionu neschopenek více, než v roce 2014! Celkem vypsali lékaři přes jeden a půl milionu potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti. Nejčastěji, stejně jako v předchozím roce, stonali Češi s onemocněními dýchací soustavy.

Ilustrační fotografie
reklama

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) evidovala v roce 2015 bezmála 600 tisíc případů, kdy byl pojištěnec neschopen práce z důvodu onemocnění dýchací soustavy. V roce 2014 zaznamenala ČSSZ téměř o 170 tisíc případů méně.

V průměru trávili pacienti na "neschopence" z důvodu onemocnění dýchací soustavy 15 a půl dne. Vůbec nejrychleji se pojištěnci zotavovali z chřipky. Mužům na to stačilo v průměru 12 a půl dne, ženy potřebovaly 14 dní. Naopak vůbec nejdéle, v průměru 202 dní, trvala pracovní neschopnost, pokud pojištěnec dostal tuberkulózu.

Přehled ZDE.

Pracovníci České správy sociálního zabezpečení varují, že v roce 2015 také výrazně stoupl počet onemocnění trávicí soustavy, a to o necelých 13 %, onemocnění pohybové soustavy, nemocí nervové soustavy a také duševních nemocí.

S přibývajícím počtem neschopenek stoupá i počet těch, kterým pracovníci okresní správy sociálního zabezpečení neschopnost ukončí, když při kontrole zjistí, že porušují předepsaný režim. Podle tiskové mluvčí ČSSZ Jany Buraňové provedli pracovníci Okresní správy sociálního zabezpečení v loňském roce 154 610 kontrol.

"Postih udělily 3 540 pojištěncům na tzv. neschopence, což je o 249 postihů více, než za stejném období roku 2014," uvedla mluvčí Buraňová. Nejvíce postihů, 520, udělili pracovníci ČSSZ v Plzeňském kraji.

Témata: nemocenská | zdraví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky