Pět tipů, jak vyhrát dražbu nemovitostí

Moderní technologie mění svět nemovitostí, nakupovat v dražbě lze i z pohodlí domova. Drtivá většina dražeb nyní probíhá elektronicky. Proč dát přednost nákupu nemovitosti v dražbě před jinými způsoby? Oproti jiným metodám jsou dražby naprosto bezpečné, rychlé a nemovitosti můžete pořídit za daleko nižší ceny, než je běžné. Navíc elektronické dražby jsou komfortní a transparentní. Žádné skryté nabídky, žádné složité scénáře a dlouhé prostoje, kdy není jasné, kdo je vítěz. A pokud chcete získat svůj vysněný rodinný dům, byt nebo jinou nemovitost, zde je několik tipů od společnosti Eurodražby.cz, jak uspět v dražbě nemovitostí:

Ilustrační fotografie
reklama

1) Vytvořte si strategii ještě před dražbou

Ještě před dražbou musíte mít jasno, jaká je vaše strategie a co přesně s nemovitostí zamýšlíte. Jestli je to jen investice určená k dalšímu prodeji nebo pronájmu nebo jestli je to pro vás, jak se tak říká, na celý život. Jestli preferujete spíše dražší nemovitost v lepším stavu nebo levnější a poté investovat do oprav a různých vylepšení. Také je potřeba vždycky zhodnotit okolí, nároky na služby a podobně. „Jasná strategie zvyšuje vaše šance, že najdete správnou nemovitost. Nejde o to jen vyhrát v dražbě, ale získat přesně tu nemovitost, kterou potřebujete,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

2) Udělejte si „domácí úkol“

Vždy důkladně prozkoumejte vlastnosti nemovitosti a také si zjistěte informace o místním trhu. Seznamte se se sousedy, rozhlédněte se po okolí, jak vypadá třeba místní škola, jestli není v noci dané místo nebezpečné atd. Rostou ceny nemovitostí v dané lokalitě nebo klesají? Jak se vyvíjí nájemné? Jaká je míra nezaměstnanosti a demografický profil? Na internetu lze jistit spoustu užitečných informací, a pokud prvotní zprávy vypadají dobře, jeďte se tam podívat osobně. 

3) Připravte si finance

Abyste potvrdili vážný zájem o danou nemovitost, musíte předem složit jistinu. Koupě nemovitosti v dražbě je velmi rychlý proces, proto mějte vyřešené i finance pro případ, že v dražbě zvítězíte.

4) Předem si stanovte cenu

Dražby přináší spoustu vzrušení a emocí, ale nenechte se bezhlavě vtáhnout do nepromyšlené přihazovací války, i když to v dané chvíli může být zábava a adrenalin. Předem si stanovte nějakou hranici, ale pokud chcete nemovitost opravdu získat, buďte připraveni ji trochu překročit. Vítězství ovšem musí být za rozumnou cenu. „Nenechte se vyprovokovat ostatními uchazeči a neztrácejte příliš energie přemýšlením nad tím, jaké mohou být jejich plány. Přihazujte svým tempem a držte se svého plánu,“ dodává Radim Hasman.

5) Vydržte až do konce dražby

Elektronické dražby jsou živý organismus, a dokud nepřijde pomyslné klepnutí dražebního kladívka, nic není definitivní. Řada zájemců čeká s přihozením až na poslední chvíli a doufá, že takový tah pomůže rozhodnout. Ale pokud je nabídka těsně před vypršením termínu, tak je dražba automaticky prodloužena, aby měli možnost reagovat i další zájemci. Takže nejásejte předčasně a chraňte svou nabídku až do úplného konce.

Témata: dražba | nemovitosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky