Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé chodí do práce i když jsou nemocní. Proč?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Z nejnovější ankety pracovního portálu Profesia.cz vyplývá, že většina lidí chodí do práce, i když jsou nemocní, protože si nemohou dovolit výpadek příjmů. Překvapivě velké množství respondentů, celé tři čtvrtiny, pak z různých důvodů chodí do práce i v době nemoci.

S nachlazením a teplotou chodí do práce stále více lidí. Potvrdila to i anketa pracovního portálu Profesia.cz, kde tři čtvrtiny respondentů uvedly, že chodí do práce nemocní a více než každý druhý to odůvodnil tím, že si nemůže dovolit stonat z finančních důvodů. Dalších deset procent se nevyleží, protože se bojí o místo, 12 % nechce nechat své kolegy ve štychu. Nemoc rozhodně vždy vyleží téměř čtvrtina respondentů – 8 % to odůvodnilo ohledy ke kolegům, dalších 16 % uvedlo, že zdraví je pro ně jednoznačnou prioritou.

„Řada firem, a jejich množství stoupá, motivuje své zaměstnance k tomu, aby v době nemoci zůstávali doma, nebo jim to přímo nařizuje. V konečném důsledku se jim to totiž vyplatí, protože zabrání nakažení dalších pracovníků a v dlouhodobém horizontu nebudou muset řešit problémy v případě závažnějších onemocnění u notorických přecházečů,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Forma motivace se různí – nejčastěji jde o tzv. sick days, které v současné době poskytuje už téměř třetina firem. Možnost zůstat doma po určitý počet dní v roce – většinou 3 až 5 – bez újmy na platu nebo nutnosti brát si dovolenou, zjednodušuje zaměstnancům řešení krátkodobých onemocnění a firmy sick days využívají jako zajímavý zaměstnanecký benefit. Pokud to povaha práce dovoluje, ideálním řešením je pracovat po dobu nemoci z domova. Ve výrobních podnicích je to složitější, ale rozumným kompromisem je přehození směn, které u běžných viróz pomůže vyležet se z nejhoršího,“ upřesňuje.

Podle údajů ČSÚ počet případů dočasné pracovní neschopnosti stoupá. Meziročně se zvýšil o 31,6 %, z toho podíl nemocí je 90 % (k dispozici údaje k 1. pololetí 2015). Nejvyšší počet pracovně neschopných bylo v odvětvích: zpracovatelský průmysl, velkoobchod a maloobchod, opravy a údržba morových vozidel. Naopak nejnižší počet případů bylo ohlášeno v oboru výroba, rozvod elektřiny a jiných energií a u činností v oblasti nemovitostí.

Nikomu není příjemné trávit pracovní dobu vedle kašlajícího a kýchajícího kolegy, což potvrdila i loňská anketa pracovního portálu Profesia.cz, kdy přítomnost nemocného na pracovišti vadila celé čtvrtině respondentů. A co dělat v případě, že se s touto situací musíte právě vyrovnat? Lékaři radí minimalizovat kontakt s nemocnými kolegy, často větrat, mýt si ruce a pokud možno se nedotýkat obličeje, sliznic apod. Dále potřeba dát si pozor na sdílené předměty – telefony, kancelářskou techniku nebo nádobí v kuchyňce. A samozřejmě zapracovat na posílení vlastní imunity.

Témata:  zdraví lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy