Co přinese letošní rok? Pokles nezaměstnanosti i změny na trhu práce

Se začátkem nového roku bilancujeme ten předchozí a plánujeme, jak by měl vypadat ten nadcházející. Rok 2015 přinesl růst české ekonomiky, s nímž souviselo i výrazné oživení pracovního trhu. Co přinese rok následující? Budou pokračovat trendy z loňska. V oblasti pracovního trhu se ale letos objeví zajímavé výzvy, informuje Profesia.

Ilustrační fotografie
reklama

„Předpokládáme, že bude pokračovat pokles nezaměstnanosti, i když už ne tak strmě, což je dáno limity pracovního trhu,“ uvádí Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Dojde k uvolnění investičního půstu – podle analýz budou investice v první řadě směřovat do technologií, posílí také investice do lidských zdrojů, především do vzdělávání. Principiální změny na trhu práce budou souviset s více faktory. S tím, jak se bude prohlubovat nedostatek lidí v některých oborech, budou se firmy stále výrazněji orientovat na udržení zkušených zaměstnanců. Dalším aspektem je demografický vývoj, který bude firmy tlačit k přehodnocení určitých stereotypů, které mnohdy hraničí s ageismem. Očekáváme také větší spolupráci firem se školami všech stupňů, případně přímo firemní výchovu dorostu.“

„Současně se také mění přístup k práci s lidmi jako takový. Zatímco před 5 lety firmy v HR pozicích cenili managery, kteří uměli šetřit, restrukturalizovat a propouštět a nebolelo je to, v současné době jsou vyhledávaní spíše ti, kteří umějí pomoci se strategickými investicemi nebo motivací zaměstnanců,“  sděluje praktické poznatky Zuzana Licová. „Zároveň stoupá význam HR oddělení ve firmách a jejich vliv v top managementu – oblast lidských zdrojů je důležitá pro budování značky a dobrého jména firmy, ale i při stanovení dlouhodobých rozvojových plánů, případně redesignu firmy.“

Další pokles nezaměstnanosti – dobrý pro zaměstnance, horší pro firmy

Nezaměstnanost v ČR klesá a podle očekávání se bude snižovat i nadále – obecná míra nezaměstnanosti dokonce ve druhém pololetí loňského roku klesla pod hranici šesti procent, nižší byla v posledních letech pouze na vrcholu ekonomického růstu v roce 2008. To je dobré z pohledu lidí hledajících práci, ale ne už z pohledu firem. „V posledních dvou letech se projevuje dlouhodobý nedostatek pracovníků v určitých segmentech, především ve specializovaných technických oborech a IT. Už ale není pravda, že firmy marně shánějí jen specializované odborníky – nedostatek lidí se projevuje ve výrobě, dopravě, logistických firmách nebo například call centrech. Firmy budou pod tímto tlakem měnit náborové strategie, hledat cesty k oslovení potenciálních zaměstnanců a udržení stávajících,“ uvádí dále Zuzana Lincová. 

Globální vlivy

Pracovní trh v ČR se ale bude muset začít vyrovnávat s určitými globálními vlivy. Hospodářský růst je u nás založen především na tzv. outsourcované výrobě pro vyspělé ekonomiky. Naší konkurenční výhodou byl hlavně dostatek kvalifikovaných lidí v dělnických profesích a nízká cena práce. Obojí postupně přestává platit – silná generace technicky zdatných „fachmanů“ se dostává do důchodového věku a cena práce u nás roste. Mění se struktura zaměstnanců z pohledu vzdělání: ubývá vyučených, především bez maturity, přibývá vysokoškolsky vzdělaných. Proto bude třeba zamýšlet se nad dalším směřováním našeho trhu, který má šanci orientovat se více na výzkum a vývoj a z „montovny“ se stát „designérem“.

Stárnutí populace v produktivním věku

Na pracovní trh bude mít výrazný vliv také demografická struktura obyvatelstva. Majorita pracovních sil se posunuje do věku 45+, s čímž souvisí jak nutnost přehodnotit náborové strategie mnohých firem, tak potřeba uvažovat do budoucna nad pracovními podmínkami pro stárnoucí populaci. Druhou stranou mince je vzrůstající význam výchovy vlastního „dorostu“ – firmy budou stále více spolupracovat se školami všech stupňů a snažit se nejen podchytit mladé talenty, ale i přiblížit vzdělávání, které je orientované na získávání informací, spíše k získávání znalostí.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky