Jaké byly nejčastější způsoby vykradení roku 2015?

Zloději způsobili minulý rok obyvatelům domů a bytů škody přes 1,5 miliardy korun. Drží se svých tradic s prostým páčidlem, ale jsou i stále vynalézavější a vybavení na progresivní SG metodu vloupání.

Ilustrační fotografie
reklama

„Hlavně ale všem hraje zlodějům do karet nedbalost lidí, kteří nemají bezpečnostní dveře, nezamykají a nedbají základních bezpečnostních pravidel. Lupiči také spoléhají na lidskou důvěřivost a nevšímavost, používají převleky a zejména jsou sebevědomě drzí. Ti, kteří umějí používat takzvanou SG metodu si otevřou dveře do vašeho obydlí, nakradou si a někdy za sebou dokonce i zamknou,“ upozorňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

Hrubá síla vykrade až ¾ domácností

Kvalitními bezpečnostními dveřmi alespoň třetí třídy, které jsou jediným opravdu funkčním zabezpečením, nebo profesionálním alarmem, je dnes vybaveno zhruba 30 % objektů. Takto zabezpečené objekty se pak „de facto“ nevykrádají. Do zbylých 70 % objektů se lze bez problémů vlámat hrubou silou. Je smutnou pravdou, že většina vloupání stále ještě probíhá za pomoci páčidla, vrtačky a kladiva. Dveře bez bezpečnostních prvků jim neodolají a cesta do domácnosti je pak volná.

Metody jsou stále chytřejší

Obvyklé postupy násilného vniknutí nahrazuje některým pokrokovým zlodějům takzvaná SG metoda neboli bumping. K nenásilnému vstupu do bytu či domu potřebují lupiči zhruba 30 vteřin a speciálně upravený univerzální klíč, který si snadno pořídí. „Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře SG metodě neodolají,“ říká ze zkušenosti Ivan Pavlíček z firmy Next.

Lidé nedodržují základní pravidla

Ani nejlepší zabezpečení však nepomůže, když lidé nedodržují základní bezpečnostní pravidla, nezamykají, nemají přehled kolik je vyrobeno od objektu klíčů a kdo je má. Problémem také je pokud nekontrolovaně půjčují klíče úklidu, řemeslníkům nebo dalším neprověřeným osobám.

Že jste doma, není pro zloděje překážka

Zloději se již dávno neobávají toho, že jste doma. Je to pro ně naopak často výhoda, protože hned za dveřmi najdou často klíče od auta s dálkovým ovládáním zamykání, které prozradí jeho polohu, peněženku, mobil, doklady a další osobní cennosti. Překvapit zloděje v akci jistě není nic příjemného a stát se může cokoli.

Lupiči matou převleky

S rostoucí drzostí zlodějů se množí i počty kuriózních krádeží a vloupání za použití převleků. „Vedle prověřených metod, jako jsou převleky za instalatéry, elektrikáře či zaměstnance odečítající vodoměry jsme v loňském roce zaznamenali lupiče převlečené za cyklistu, manažera v obleku nebo kurýra s pizzou. Sázejí zejména na anonymitu větších bytových domů,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení ze společnosti NEXT.

Témata: krádeže | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky