Policie má do roku 2020 posílit o čtyři tisíce lidí. Proč?

Čtyři tisíce nových policistů. Tolik jich chce do roku 2020 přijmout ministerstvo vnitra. Policie má posílit kvůli novým bezpečnostním hrozbám, jakými jsou třeba migrační krize nebo terorismus.

Policie ČR
reklama

Novou policejní koncepci projednávala vláda. Jednání zatím přerušila, podle premiéra Bohuslava Sobotky se ale ministři shodli, že Česko víc policistů potřebuje.

Více policistů v ulicích, na velkých akcích i na služebnách připravených k rychlému výjezdu v Česku, ale i za hranice. To si od nové policejní koncepce slibují ministr vnitra i policejní prezident.

"Ještě před migrační krizí byla policie na velmi nízkých početních stavech, v roce 2005 měla policie 45 tisíc lidí, teď jsme na čísle 40 tisíc a chceme se dostat na číslo 44 tisíc. Pokud stát chce mít bezpečnost, musí si ji zaplatit," vysvětluje ministr vnitra Milan Chovanec.

Česko pro to musí podle Chovance v rozpočtu najít mezi 8 až 10 miliardami korun navíc - a ministr financí Babiš souhlasí. "My tu koncepci podporujeme, určitě by policie měla vyjít do ulic, měla by řešit kvízomaty, měla by zabránit vykrádání domů spoluobčanů," přitakává ministr financí.

Svoje stavy by měla policie podle koncepce navýšit už letos - o 850 lidí. 

Témata: Policie ČR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky