Jak na trhu využít krátké pozice a vydělat peníze na propadu akcií

Během prvního týdne roku 2016 jsme na akciových trzích zažili chaos a obchodníci a investoři v Saxo Bank zjišťují, jak vydělat na klesajících akciových trzích.

Ilustrační fotografie
reklama

Saxo Bank vnímá rostoucí trend v počtu investorů, kteří využívají širokou škálu technik při obchodování s akciemi. To znamená i nárůst počtu pozic, na nichž investoři pravidelně spekulují s krátkými pozicemi na trhu s tím, že daná akcie nebo index poklesnou a oni tím vydělají.

Nejoblíbenějším způsobem, jak zajistit své obchody před ztrátou, je využívání CFD, neboli kontraktů na vyrovnání rozdílu, kdy vlastníte smlouvu na akcii/index. CFD v podstatě obchodníkům umožňuje využít zvýšení cen (dlouhá pozice) i jejich snižování (krátká pozice) na podkladových finančních instrumentech.

CFD tedy představuje obchod, kdy vy, jako investor, získáváte rozdíl mezi cenou akcie, za kterou kontrakt prodáváte a kupujete. Například, pokud jde o akcie, představuje tento kontrakt akciový derivát, který obchodníkům umožňuje spekulovat na pohyby cen, aniž by podkladové akcie museli ve skutečnosti vlastnit.

Pokud chcete využít dlouhé pozice a nakoupíte CFD, je to, jako byste nakoupili podkladová aktiva a očekávali možný výnos, pokud podkladové akcie vzrostou. Stejně tak můžete na trhu využít krátké pozice a prodávat CFD a spekulovat na zisk při poklesu trhu.

Ve svém portfoliu si každý investor může vybrat, zda bude na trhu využívat dlouhé pozice a investuje tedy 80 % do jednotlivých akcií, ale aby se ochránil před rizikem poklesu hodnoty akcií, může zbylých 20 % využít na krátké pozice.

Nejjednodušším příkladem je, pokud současně držíte fyzické akcie a vedle nich i prodáváte jednotlivé akcie nebo procento svého akciového portfolia na CFD.

Vzhledem k současné neklidné situaci na akciových trzích přichází Saxo Bank s 10 nejkratšími CFD podle počtu obchodů v roce 2016, u kterých vidí klienti možnost vydělat, pokud dojde k propadu akcií:

1.           Apple Inc, AAPL:xnas

2.           Tesco Plc, TSCO:xlon

3.           Netflix Inc, NFLX:xnas

4.           BAE Systems, BA:xlon

5.           Lloyds Banking Group Plc, LLOY:xlon

6.           Marks & Spencer Group Plc, MKS:xlon

7.           Banco Santander SA, SAN:xmce

8.           Smiths Group Plc, SMIN:xlon

9.           Glencore Plc, GLEN:XLON

10.         Prudential Plc, PRU:xlon

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky