Výstavba bytů zůstává motorem stavebnictví

Výstavba bytů zůstává tahounem českého stavebnictví. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu o stavební produkci za listopad loňského roku, v němž developeři dokončili 2355 nových bytů a dalších 2001 jich zahájili. Celé odvětví v listopadu meziročně reálně vzrostlo o 1,5 procenta.

Stavebnictví, ilustrační fotografie
reklama

"Výstavba nových bytů je jedním z významných impulsů pro celé odvětví, které sice již druhým rokem roste, ale v posledních měsících jakoby ztratilo dech. Dohnání předkrizové úrovně, na kterou české stavebnictví stále výrazně ztrácí, se tak vzdaluje,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice. 

Konec loňského roku by byl pro stavaře ještě horší nebýt bytové výstavby. „Rok 2015 byl pro developery velice úspěšný, protože prodeje nových bytů poprvé překonaly období před krizí. Jen v Praze developeři za rok 2015 prodali více než 7000 nových bytů. Vysoký zájem o byty se odráží i v růstu objemu zakázek pro stavební firmy a tudíž i v poklesu nezaměstnanosti. Důležité je, aby tento trend pokračoval i v příštím období,“ dodává Korec.

Témata: bydlení | stavebnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky