Když přimhouříme jedno oko, tak průmysl nezklamal

Průmyslová výroba si v listopadu znovu polepšila. V porovnání s předchozím rokem se zvýšila o 5,7 %. V meziměsíčním srovnání se ovšem musela vyrovnat s poklesem, a to konkrétně o 1,2 %. Nouzi o práci neměli především zpracovatelé. Zahraniční obchod byl úspěšný jak v meziročním, tak i v meziměsíčním srovnání. Dosáhnul přebytku ve výši 14,3 miliardy Kč. Výsledky za předposlední měsíc loňského roku dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie
reklama

Z hlediska meziročních růstů byl měsíc listopad pro český průmysl obdobím, kdy spíše vyčníval z řady a nepostával „vzadu“. V porovnání s předchozím rokem zrychlil o 5,7 %, přičemž průměrný letošní meziroční růst odpovídá 4,7 %. Trhy ale od listopadu očekávaly přece jen trochu více. Listopadové výrobě byl nápomocný především zpracovatelský průmysl, ten vzrostl o 7,4 % (alespoň z pohledu neočištěných dat), což je jeden z nejlepších meziročních růstů letošního roku. Zpracovatelům dlouhodobě pomáhají zvláště výrobci motorových vozidel, náhradních dílů a příslušenství, kteří svou produkci meziročně zvedli téměř o pětinu. Tito zpracovatelé s největší pravděpodobností nebudou moci ve své aktivitě polevit ani v následujících měsících, protože jejich objednávkové knihy se jim stále plní, a to jak zakázkami ze zahraničí, tak i z tuzemska.

Automobily a náhradní díly vyrobené v Čechách jdou v zahraničí stále na „dračku“. A tomu odpovídají také výsledky zahraničního obchodu. V listopadu byla do zahraničí vyvezena motorová vozidla, včetně náhradních dílů, v hodnotě vyšší než 72 miliard Kč. Téměř 12 % z této hodnoty bylo vyvezeno k našemu západnímu sousedovi. Po celou dobu fungování vzájemných obchodních vztahů platí, že Německo má pro českou ekonomiku nezastupitelnou roli. Z celkové hodnoty vyvezeného zboží za české hranice bylo totiž více než 33 % vyvezeno právě do Německa. Celkově Českou republiku opustilo v listopadu zboží v hodnotě necelých 300 miliard Kč, což je přibližně o 14 miliard Kč více, než bylo do Čech dovezeno. Výsledky jednoho z posledních měsíců v roce tedy znovu potvrdily, že čeští exportéři využívají příležitosti, kterou jim poskytla Česká národní banka v podobě intervencí proti silné koruně. 

Do zhodnocení celého roku 2015 stále ještě zbývá jeden měsíc. Nicméně už nyní je jasné, že celkové letošní výsledky budou výjimečné a jejich zopakování v následujícím roce bude nejen pro české průmyslníky velkým oříškem, informuje Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank.

 

Témata: průmysl | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky