Ekonomika šlape. Lidé utrácejí a příští rok porostou platy

Letos se české ekonomice dařilo a Češi věří, že to bude pokračovat. Podle posledního průzkumu Českého statistického úřadu lidé věří domácí ekonomice nejvíc za posledních 18 let, kdy se průzkum provádí. A právě to je podle ekonomů skvělá zpráva, která pomůže růstu i v příštím roce.

Ilustrační fotografie
reklama

Ani po Vánocích se Češi nebojí sáhnout hlouběji do peněženek. A to nejen kvůli slevám. Podle Českého statistického úřadu totiž rekordní počet lidí věří, že skvělá forma tuzemské ekonomice vydrží i následujícím roce. A odborníci přikyvují.

Právě díky pozitivním očekáváním by totiž Češi mohli více utrácet a roztočit tak kola ekonomiky ještě více. "Dá se předpokládat, že politika vlády na tom má jisté zásluhy. Udělali jsme mnoho proto, abychom zmírnili či zrušili restriktivní opatření vlád minulých," komentoval vývoj ekonomiky premiér Bohuslav Sobotka.

A optimista je i ministr financí Andrej Babiš: "Ta atmosféra se zásadně změnila, lidi mají důvěru v novou vládu, myslím si, že se nám daří. Česko má jeden z nejlepších růstů v Evropě, jeden z nejmenších deficitů. Stabilizovali jsme dluh, máme nízkou nezaměstnanost a lidi se nebojí utrácet, firmy investují, takže je to dobrý začátek."

Souhlasí i ekonomové. "Pokud se nestane něco v tuto chvíli zcela neočekávaného, tak ten růst bude zcela velice solidní a stále se udržíme mezi nejrychleji rostoucími ekonomikami v Evropské unii," odhaduje ekonom Lukáš Kovanda.

Že rok 2016 bude pro Česko úspěšný věří i opozice. Podle ní ale spíš vládě navzdory. "Vnější poptávka, vnější podmínky v Evropě mají desetkrát větší význam než hospodářská politika jakékoliv vlády," domnívá se Miroslav Kalousek.

Přitakávají mu i hlasy z ODS. "Současná vláda se na současném pozitivním vývoji pouze bezstarostně veze a co je ještě horší, nevyužívá to dobré ekonomické počasí pro to, aby dělala opatření, která by zajistila, aby ten ekonomický růst pozitivní pokračoval i v budoucnu," řekl Jan Skopeček z ODS.

Ekonomové mají ale další dobrou zprávu - růst mezd by podle nich měl být příští rok ještě rychlejší než letos.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky