Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrá zpráva: Nafta a benzín stále zlevňují. Vloni stály o 6 korun více

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ropa na světových trzích je v těchto dnech nejlevnější za posledních 11 let. Ceny jsou lehce přes 36 dolarů za barel, což je dobrá zpráva i pro české řidiče. Klesají totiž ceny benzínu a nafty také u tuzemských čerpacích stanic. Navíc podle odhadů ekonomů půjdou ještě dolů.

Čeští řidiči si v těchto dnech rozbalují u čerpacích stanic ten nejhezčí dárek. Ceny benzínu a nafty od Aše až po Jablunkov jsou na historických minimech. Aby ne, ropa na světových trzích je nejlevnější za posledních 11 let. Jen pro Vaši představu, loni touhle dobou byly pohonné hmoty dražší v průměru o šest korun.

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze a na jižní Moravě. V Praze tankují řidiči v průměru litr naturalu za 29,60 Kč, na jižní Moravě vychází litr nafty na 28,99 Kč. Nejnižší průměrné ceny benzínu naopak nabízejí čerpací stanice v Libereckém a Královéhradeckém kraji, kde litr naturalu vyjde průměrně na 28,37 Kč. Nejlevnější naftu mají v Ústeckém kraji. Podle ekonomů by navíc ceny měly ještě klesat.

Snižovat ceny se zatím moc nechce výrobcům a přepravcům. Třeba pekaři, kteří vždy avizují zdražení svých výrobků okamžitě, když se zdražuje nafta a benzín, se teď ke zlevňování pečiva moc nemají.

"Máme jedny z nejlevnějších výrobků v Evropě a ceny pečiva tvoří i jiné komodity, které zdražují," řekl TV Nova Jaromír Dřízal z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy